Windows 7 minst like bra som Mac OS X

Windows 7 minst like bra som Mac OS X

Mac-brukerne fastholder at Mac OS X er mye bedre, sikrere og lettere å bruke enn Windows. Men etter lanseringen av Windows 7 holder ikke påstanden vann.

Takket være den store utbredelsen av Windows har Windows-brukere egentlig aldri hatt grunn til ha noe mindreverdighetskompleks overfor Mac-brukere. Så mange pc-brukere verden over kan da ikke ta feil? Men Mac-brukernes arroganse og Apples nidkjære pukking på argumentet om at Mac OS X både er tryggere og bedre, har likevel skapet en nagende tvil hos noen.

Med Windows 7 er det ikke lenger noe grunnlag for tvilen. Her er de fem viktigste argumentene for at Windows 7 er minst like bra som Mac OS X.

1) Rent og enkelt brukergrensesnitt

Det er ikke lenger noen forskjell av betydning på brukeropplevelsen av Windows 7 og Mac OS X når det gjelder enkel betjening av pc-en. Windows 7 er blitt kvitt all den unødvendige programvaren som tynget ned forgjengeren, Windows Vista. Borte er også mange av de innfløkte dialogboksene som dukket opp når man skulle konfigurere dette og hint, og produktiviteten blir ikke forstyrret av alskens brukerkontrollmeldinger som spretter opp i tide og utide.

Den nye oppgavelinjen er mye enklere og mer liketil enn den overfylte ikon-linjen nederst på Mac-skjermen. Windows 7 har også fått en veldig enkel skjermkonfigurering som gjør det lett å bytte mellom forskjellige skjermkonfigurasjoner. Kontrollpanelet er blitt forenklet og dekker alle de grunnleggende behovene som pc-brukere flest må forholde seg til. Enten man liker det eller ikke er vi nå kommet til et punkt der anvendbarhet og brukervennlighet kun er spørsmål om personlig smak og behag.

2) Mac krasjer oftere

Faktum er at pc-en ikke lenger krasjer. Denne påstanden er naturligvis basert på personlige erfaringer, men det er flere av oss som nå med hånden på hjertet kan påstå at «pc-en min krasjer ikke lenger». Samtidig har noen av oss som bruker både Mac og Windows-pc, i senere tid erfart at Mac-en fortsetter å krasje – ikke ofte, man kanskje én gang i måneden.

3) Fleksibilitet og lavere kostnader

Microsofts reklamefilmer har lenge dreid seg om hvor lett det er å finne en Windows-basert pc som er mye rimeligere å kjøpe enn en tilvarende Mac-løsning. Påstanden stemmer fortsatt. Du må drive ganske avanserte matematiske manipulasjoner for å komme frem til at en Mac ikke koster mer enn en sammenlignbar løsning basert på en Windows-pc.

Hvis du bestemmer deg for å kjøpe en Mac, skyldes det at du har gjort et bevisst valg om Mac i stedet for Windows-pc, at du hater Microsoft, at du foretrekker Mac-ens brukegrensesnitt, og så videre.

4) Ytelse

Vi venter ennå på skikkelige tester der ytelsen til Windows-baserte pc-er og Mac-er sammenlignes etter oppgraderingen til henholdsvis Windows 7 og Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Men vi kan trygt fastslå at Windows 7 ikke krever så mye ressurser som Windows Vista gjorde. Verktøyene i Windows 7 er raske, applikasjonene henger ikke mens de venter på ressurser, diskytelsen er storartet og utnyttelsen av minnet er mye mer effektiv enn før. Det går raskt å starte opp maskinen, slå den av og sette den i dvale.

Fortsatt har vi noen kritiske merknader til hvordan Microsoft Outlook oppfører seg, men i det store og hele oppleves Windows 7 som et raskt operativsystem.

I tillegg må man ikke glemme at Windows 7 har tilgang til de siste nyvinningene på maskinvarefronten – det er ikke noe problem å gi seg i kast med de nyeste versjonene av Intel i7 og andre maskinvareforbedringer.

5) Mac er ikke sikrere

Mange tror fortsatt på myten om at Mac OS X ikke har noen sikkerhetsproblemer, mens det kryr av dem i Windows-verdenen. Myten har ikke grunnlag i fakta. For eksempel la Apple ut 18 sikkerhetsrelaterte feilrettinger i begynnelsen av august. Mange forsøker å argumentere med at feilrettingene ikke var myntet på selve Mac OS X, men på annen programvare som følger med.

Men skal det bli noen skikkelig sammenligning, må man se på all programvaren som følger med operativsystemet samlet og ikke bare utvalgte elementer. Selv om det fortsatt er sant at Windows er et mye større mål for sikkerhetsangrep på grunn av sin høye markedsandel, er det rett og slett ikke sant at Mac ikke har en rekke sikkerhetsproblemer å slite med.

(Denne artikkelen er en kommentar fra Mitchell Ashley i IDG-publikasjonen Network World, den amerikanske søsterpublikasjonen til vårt hjemlige Nettverk & Kommunikasjon. Oversatt av Toralv Østvang.)

Les om: