Er Windows 8 noe for bedrifter?

Er Windows 8 noe for bedrifter?

Microsoft kan denne gangen ha brukt for mye tid på forbrukerne.

Microsoft presenterte i går kveld for første gang sitt kommende operativsystem Windows 8. Presentasjonen ble holdt av Steven Sinofsky under utviklerkonferansen Build. Og kritikerne er stort sett enige i at det ser bra ut.

- Alt ser flott ut. Hvis målet var å bygge opp spenningen, da har de klart det. Jeg ble imponert av det som ble vist, og av alt de har fått til. Men det er for mye å ta inn. Jeg tror jeg må se hovedforedraget to eller tre ganger til for å kunne ta inn alt sammen, sier Michael Cherry, analytiker ved Directions on Microsoft til Computerworld US.

Stolte over Metro

I hovedforedraget brukte Sinofsky og andre Microsoft-sjefer mesteparten av tiden på å vise frem det de kaller Metro-opplevelsen.

Metro er brukergrensesnittet i Windows 8. Det låner mye fra Windows Phone 7, og bruker et grensesnitt basert på fliser, eller det de kaller tiles, et fullskjerms grensesnitt man skal kunne styre med fingrene.

- Dette er interessant for forbrukere. Microsoft har mye å ta igjen når det kommer til nettbrett, og har behov for å skape spenning rundt Windows igjen, sier Michael Silver, analytiker ved Gartner.

Lite å hente for bedrifter

Men Cherry og Silver, som bruker mye av tiden sin på å undersøke Windows for bedriftskunder og ikke forbrukere, sitter igjen med mange spørsmål.

- Vi vet enda ikke når det lanseres. Og vi vet ikke hvor stabilt det er. Husk at det vi så var demoer, og demoer er nøyaktig innøvd, sier Cherry.

Silver er enig med Cherry.

- De har enda ikke argumentert for at bedrifter kommer til å ville ha dette. Jeg regner med at de kommer til å vise bedriftsspesifikke funksjoner senere, men for øyeblikket er det mange spørsmål som ikke er blitt besvart, sier Silver.

Øverst på listen over spørsmål er om Microsoft vil selge Windows 8 som en oppgradering til bedrifter som nylig har gått over til forgjengeren Windows 7.

Silver peker på at Microsoft har antydet at Windows 8 ikke vil starte en oppgraderingssyklus hvor bedrifter oppgraderer maskinvare og operativsystemer.

- Etter alt arbeidet med å migrere til Windows 7 vil bedrifter tenke seg om før de begynner å rulle ut Windows 8 overalt. De vil ha pause, på grunn av oppgraderingsutmattelse, sier Silver.

To grensesnitt

Cherry, på den annen side, var imponert over den tilsynelatende elegante integrasjonen mellom operativsystemets to grensesnitt: Metro og tradisjonell desktop.

- Det ser ut som sameksistensen fungerer bra. Jeg ser ikke for meg mange problemer for bedrifter på den siden, sier Cherry.

På tross av dette stiller Cherry seg avventende til Windows 8. Han trenger mer informasjon før han vil feire.

- Historien de ønsker å fortelle - at de har gjenskapt Windows på en ny og bedre måte - det er en bra historie. Men når jeg hører hvordan de gjør store endringer, da husker jeg at endringer fører til ustabilitet, sier avslutter Cherry.

Les om:

Komponenter