Windows truer ikke Android og iOS

Windows truer ikke Android og iOS

10 prosent markedsandel for Windows-nettbrett i 2017.

Analysefirmaet IDC har presentert sine prognoser for veksten i nettbrett-markedet de nærmeste årene fremover og konkluderer med at nettbrett basert på Windows vil komme opp i en markedsandel på 10,2 prosent i 2017.

Tre-dobling

Dette er en tredobling av markedsandelen for Windows-brett, som i år forventes å ende opp med en beskjeden markedsandel på rundt tre prosent.

Veksten i salget av Windows-baserte nettbrett vil føre til en liten nedgang i markedsandelen for Android og iOS, men posisjonen til disse to nettbrett-operativsystemene er på ingen måte truet, skriver PC World USA .

I 2017 vil Android-baserte nettbrett få en markedsandel på 58,8 prosent, ifølge IDC. I år forventes Android å oppnå en markedsandel på 60,8 prosent.

Apples iOS-baserte nettbrett vil får markedsandelen sin redusert fra rundt 35 prosent i år til 30,6 prosent i 2017, ifølge IDC.

Svak app-utvikling

Analysefirmaets spesialist på nettbrettmarkedet, analytiker Tom Mainelli, tror at Microsoft i lang tid fremover vil slite med for dårlig app-utvikling for Windows-nettbrett.

– Microsoft tror fortsatt at folk ønsker seg et nettbrett som er like kraftig som en pc, sier Mainelli og fastslår at det er her Microsoft tar feil. Folk ønsker rett og slett ikke nettbrett som er like komplekse som en pc, fremholder han.

Dette er bakgrunnen for IDCs konklusjon om at Microsoft har forvirret kundene ved å lage ett felles operativsystem for både skrivebords-pc-er og nettbrett.

Forvirrende kompromiss

Dermed ser det ut til at IDC i noen grad gir Apple-sjef Tim Cook rett i et utsagn han kom med for ett år siden om at Microsofts Surface-konsept er forvirrende og et eksempel på kompromissløsninger som Apple for sin del vil styre unna.

Apple har som kjent valgt forskjellige operativsystemer for sine tastatur- og mus-baserte pc-er – OS X – og sine fingerstyrte iPad-nettbrett – iOS.

- Man kan bygge en bil som både kan fly i luften og flyte på vannet, men jeg tror ikke den kan utføre noen av disse oppgavene spesielt bra. Forbrukerne kommer til å ta én titt på iPad og komme til konklusjonen at den er et bedre valg, sa Cook.

Microsoft presser på for at utviklerne skal drive en samordnet utvikling av applikasjoner for nettbrett og bærbare pc-er, men IDCs nettbrett-spesialist sier denne strategien kompliseres av ulike skjermstørrelser på de forskjellige enhetene.

– Jeg tror ikke dette er den beste måten å skrive apper på for noen av de plattformene, ettersom brukerne bruker ulike enheter på ulike måter, sier Mainelli.

Hybrid-problemer

IDCs nettbrett-analytiker kritiserer også utviklingen av hybrid-modeller ut fra samme utgangspunkt. – Ideen om 2-i-1-enheter som både er pc og nettbrett, høres besnærende ut, men vi har ikke sett noe suksessprodukt materialisere seg ennå, sier Mainelli.

Han tror imidlertid at Microsoft på ingen måte kommer til å gi opp sin nettbrett-satsing og regner med at et kraftig markedsføringsfremstøt for Windows-nettbrett vil føre til økt salg.

Les om: