Windows Vista

Windows Vista

Brukertips: Raskt navnebytte

Digitalkameraene genererer filnavn som er lite spennende, for eksempel DSC_0015.jpg. Men når man har lastet over mange titalls bilder fra et minnekort til harddisken på pc-en, er det kjedelig å gå inn og forandre navnet på hver enkelt bildefil til et mer beskrivende navn, for eksempel stedet der bildene er tatt. Heldigvis har Windows en funksjon for å endre navn på mange filer samtidig, i én «batch».

Gjør følgende: Velg de bildefilene du ønsker å endre navn på ved hjelp av Ctrl-klikk (hold Ctrl-tasten nede mens du klikker på de aktuelle bildene). Hvis du vil endre navn på alle filene i én mappe, kan du i stedet klikke Ctrl-A for å velge alle. Når filene er valgt og markert, plasserer du markøren på ett av dem, høyreklikker og velger kommandoen Gi nytt navn/Rename. Og vips, så har du endret navn på alle filene. Den første filen har fått navnet du oppga, og de øvrige er automatisk blitt nummerert, med nummeret stående i parentes.

En del bildebehandlingsprogrammer har slik «batch»-funksjon innebygd, men du kan altså like god gjøre det direkte i Windows. Og med de gode indekserings- og søkefunksjonene pc-ene nå begynner å få, ikke bare i Windows Vista, men også i Windows XP med tilleggsprogrammer for eksempel fra Google, blir det enkelt å finne igjen bestemte bilder når du har passet på å gi dem fornuftige navn i stedet for de opprinnelige «kodenavnene».

Les om: