X38-kort fra MSI

X38-kort fra MSI

MSI har annonsert deres første hovedkort med Intels X38-brikkesett.

Intels X38-brikkesett er ennå ikke offisielt lansert, men det hindrer ikke MSI for å annonsere deres hovedkort med brikkesettet. Brikkesettet rettes fra Intel mot hovedkort for entusiaster og avanserte pc-er.

Brikkesettet har mange av de samme grunnegenskapene som P35-brikkesettet, og støtter blant annet DDR3 og de nye Core 2-prosessorene med 1 333 MHz busshastighet. For DDR3-minne er det offisielt støtte for opp til 1 333 MHz, men høyere vil være støttet av mange produsenter gjennom overklokking.

For minne er det også støtte for det Intel kaller «Extreme Memory Profiles», som gir hovedkortet mer informasjon om minnemodulen for mer optimal konfigurasjon. Teknologien ser ut til å minne om Nvidias E.P.P.-teknologi lansert for deres brikkesett. Man kan videre bemerke seg at brikkesettet offisielt ikke støtter DDR2-minne. Det er imidlertid forventet at flere hovedkortprodusenter vil lansere X38-hovedkort med DDR2-støtte. MSIs X38 Diamond er for så vidt ett av disse.

En sentral forbedringen kontra P35 er knyttet til PCI Express-implementasjonen. Det er støtte for PCI Express 2.0, samt at ved bruk av to grafikkort har begge 16 PCI Express-linjer, hvilket kan gi bedre ytelse for eksempel ved bruk av to ATI-baserte grafikkort i CrossFire-konfigurasjon. Det har tidligere vært spekulasjoner om hvorvidt X38-brikkesettet ville støtte Nvidias SLI-teknologi for samarbeid mellom to GeForce 6/7/8-grafikkort. Foreløpig er det imidlertid ikke informasjon om at dette er støttet.

X38 Diamond

MSI X38 Diamond vil støtte Intels Core 2 Duo/Quad/Extreme-prosessorer med 800, 1 066 og 1 333 MHz prosessorbusshastighet. For minne har man valget mellom DDR2 eller DDR3. Kortet har to minnesokler for DDR2 og fire for DDR3. Spesielt for selvbyggere kan det være aktuelt å starte med sine eksisterende DDR2-minnemoduler, og videre oppgradere til DDR3 når det blir rimeligere. Det vil ikke være mulig å benytte begge minneteknologiene samtidig. Hvorvidt det vil være spesiell ytelsesforskjell mellom DDR2 og DDR3 på hovedkort basert på X38-brikkesettet gjenstår å se.

MSI X38 Diamond støtter både DDR2- og DDR3-minne.

Hovedkortet har en vanlig PCI-kortplass, to PCIe 1x-kortplasser, to PCIe 16x-kortplasser og to PCIe 4x-kortplasser formet som PCIe 16x-kortplasser. I de sistnevnte vil det da være muligheter for å benytte PCIx 8x- og 16x-kort med noe redusert ytelse. For integrert lyd benytter MSI en X-Fi-lydprosessor fra Creative. MSI vil også ha en integrert maskinvarebasert løsning for Skype.

Les også: Hovedkort med X-Fi

Detaljene fra MSI rundt kortet er ikke så mange, og bildet som er vist av kortet viser ikke den ferdige modellen. Det man imidlertid kan se, er at det har støtte for blant annet eSATA og Firewire. Gjennom Intels brikkesett vil det også være støtte for RAID 0, 1, 0+1, 5 og Intels spesielle «Matrix»-løsning som gir mulighet for blant annet en kombinasjon av RAID 0 og RAID 1 på kun to harddisker.

Hva prisen vil være kan vi foreløpig bare spekulere i. Trolig snakker man om en prislapp på cirka 2 000 kroner inkl. mva.

Mer informasjon: www.msi.eu

Les om: