XP-stoppen øker pc-salget

XP-stoppen øker pc-salget

Småbedriftene dropper Windows XP.

Pc-salget er plutselig blitt bedre enn prognosene tidligere har tilsagt.

Det er særlig pc-salget til småbedrifter som øker mer enn ventet, og mye tyder på at det er Microsofts stopp i supporten av Windows XP som nå stimulerer salget av nye pc-er med nytt operativsystem.

Prosessorprodusent Intel har varslet at selskapet vil høyne omsetnings-prognosen for andre kvartal, basert på økt etterspørsel etter bedrifts-pc-er.

Opprinnelig var selskapets omsetningsprognose for andre kvartal 13 milliarder dollar, pluss/minus 500 millioner dollar.

Denne prognosen er nå økt til 13,7 milliarder dollar (cirka 82 milliarder kroner), pluss/minus 300 millioner dollar, melder amerikanske PC World .

- Overrasket

Intels økte omsetningsprognose kommer som en mild overraskelse på sjefsanalytiker Dean McCarron hos analysefirmaet Mercury Research, skriver PC World.

Analytikeren tror at en viktig årsak til veksten i pc-salget er at mange bedrifter oppgraderer fra sine gamle Windows XP-pc-er.

- Det er mye aktivitet rundt mindre bedrifter nå, sier han.

Microsofts støtte for Windows XP ble avsluttet ved utgangen av april i år, og det kommer ikke lenger sikkerhetsoppdateringer til det gamle operativsystemet.

Windows XP kom på markedet i oktober 2001.

Pc-salget har vært for nedadgående i lengre tid, og i første kvartal i år sank pc-salget med 4,4 prosent, sammenlignet med pc-salget i samme kvartal i fjor, ifølge analysefirmaet IDC.

Varig eller bare et blaff?

Spørsmålet nå er om salgsveksten i andre kvartal varsler varig vekst eller bare er et blaff.

Det dårlige pc-salget i første kvartal kan innebære at en del av leveringene først har funnet sted i andre kvartal, ifølge analytiker McCarron.

Dét peker mot høyere salgstall enn ventet i andre kvartal, men XP-effekten kan vise seg å være et blaff som får liten betydning for Intels salgstall på sikt, sier analytikeren.

Intel vil kunngjøre sine omsetningstall for andre kvartal 15. juli.

Komponenter