Klar for 60-årslag

Klar for 60-årslag

Onsdag feirer Dataforeningen 60. Styrelederen er klar for fest.

Så mye skjedde i 1953. It-motsetninger som Microsoft-gründer Paul Allen og GNU-gründer Richard Stallman blir født. Josef Stalin dør. Kong Harald konfirmeres. Viking blir norgesmester i fotball for første gang, Peter Pan har premiere, USAs kommunikasjonskommisjon godkjenner farge-tver og REM-søvnen oppdages. Univac 1103 blir den første datamaskinen som bruker RAM.

Og Dataforeningen blir grunnlagt.

Historien - kortversjon

Eller riktignok «Hullkortklubben Team», som Eivind Barca opprinnelig kalte den, den lukkede IBM-foreningen som i 1960 skiftet navn til «Team, forening for maskinell databehandling», i ’61 til «Databehandlerforeningen» og etter sammenslåingen med Norsk Selskap for Elektronisk Informasjonsbehandling i '76 ble hetende «Den Norske Dataforening».

Det er med det i bakhodet i år 60 år siden Dataforeningen ble etablert (og 285 år siden Jean-Baptiste Falcon fant opp hullkortet, som begynte å bli brukt til lagring rundt år 1900). Det markerer gjengen, med styreleder Morten Thorkildsen i spissen, ved å ta seg et heidundrandes 60-årslag neste onsdag.

Over 200 på dataparty

- Hvordan vil du oppsummere foreningens rolle i 2013, sammenlignet med 1953?

- Dataforeningen har beveget seg i takt med brukerbehovene og teknologien opp igjennom årene. Foreningen har alltid vært der på vegne av brukeren av it, hvor vi har lykkes å ha en modell med veldig mange forskjellige faggrupper. Det er en kombinasjon av kommersiell forening og frivillig innsats, en spesiell modell som gjør at Dataforeningen består. Vi har klart å beholde engasjementet til medlemmer som bruker sin egen fritid fordi de er ildsjeler.

- Hvor mange er påmeldt denne bursdagsfesten?

- Det er fulltegnet. Det er over 200, og da er det ikke plass til så mange flere. Fullt hus!

50-talls image

- Hvilke bursdagsplaner eksisterer for 60-årskalaset?

- Vi har satt sammen et veldig spennende program som er sterkt faglig, men også har sitt temapreg. Vi går til 50-tallets image, og er litt rock’n’roll. Som foredragsholdere har vi blant annet fått Joseph Pine, som er en av verdens fremste på dette med innovasjon og teknologi, som kan fortelle litt om hvordan næringslivet og samfunnet utvikler seg på bakgrunn av teknologi, sier han.

- Ellers er det igjen brukeren som er i sentrum, og vi har et bredt innslag fra forskningsrådet, Helse Vest og Norske Veritas. Tre eksempler på veldig tunge brukermiljøer og teknologi, sett i helhet med Joseph Pine. Selv om vi er 60 år gamle, fokuserer vi i programmet på å se forover mot de neste 60 og kanskje tenke litt dypt om hva som skjer fremover. Også er det noen spennende priser, og veldig bra musikalske innslag som vi for anledningen har importert fra Spania.

Ikke Star Wars-kostyme

- Jacobskirken - er ikke det litt vel høytidelig?

- Det har jo blitt et kultursted, og setter litt spesielle rammer rundt det hele, men vi syntes det var et fint valg i et jubileumsår.

- Hva er kleskoden? Snakker vi dress, smoking eller Star Wars-kostyme?

- Det er vel ikke noen egen dresscode definert, men man tar vel på seg et litt pent antrekk uten at det er noe overdrevent.

- Hvilke kaker blir det?

- Det vet jeg ikke. Men det blir en liten fest utover, så det blir litt å spise

Kanskje Haut Brion '53?

- Regner med at det drikkemessig går i Bordeaux-vinen Haut Brion fra 1953?

- Hehe. Jeg har ikke alle detaljene om bevertningen, men det som har vært viktig er at vi for det første feirer fordi vi har jubileum, men også fordi Dataforeningen har en gledelig vekst i antall medlemmer. Det er et stort engasjement i mange av våre faggrupper, så dette er en fin anledning til å stimulere til mer aktivitet.

- Festen er over allerede klokka 21, skal 60-åringen få skjønnhetssøvnen sin eller blir det nachspiel med 50-tallssving etterpå?

- Det er sikkert noen som gjør det også! Vi har bare satt ramme for det formelle, og dette er tross alt i en kirke, men jeg tror det skal bli en fin ettermiddag og kveld. Vi har hørt på hva de som har være på slike konferanser tidligere har ønsket seg, og plukket ut de beste innspillene, så konferansen er noe kortere enn vanlig.

- Dataforeningen går ikke bare i 60, den går i 100!

Konferanser Og Messer