Kongelig jubel for Wikipedia

Kongelig jubel for Wikipedia

Kronprins Haakon bekreftet at også han har redigert på Wikipedia. I går feiret han Telenor og Wikipedias Asia-offensiv med teknologer og politikere på Goopen-konferansen.

GOOPEN: Det var royalt besøk på Goopen-konferansen ved Holbergsplass i går.

Kronprins Haakon hvisket noen ord i øret til Wikipedia-Gründer Jimmy Wales mens Heikki Holmås gliste av talen til Telenors konserndirektør Kristin Skogen Lund.

Anledningen var Telenors gavepakke til kunder i Asia: 135 millioner kunder i regionen får fri surfetilgang til Wikimedia Foundations domener.

For mens du og jeg sitter på Twitter og Facebook dagen lang, er det ikke alle som er aktive på internett i hele verden: Det er rett og slett ikke alle som har råd.

En hyllest-video ble vist, der en rekke asiatiske-utseende personer jublet over muligheten for å kunne bruke Wikipedia.

Deler bilder

Avtalen ble til da en norsk-kineser fra Telenor kom i samtale med en japansk-amerikaner fra Wikipedia, begge for anledningen i Asia, forteller Lund, og gir en ekstra gavepakke på kjøpet:

- Vi vil også denne uken laste opp 200 bilder under Wikimedia Commons-lisens.

Utviklingsminister Heikki Holmås fra SV syntes det var en fin ting:

- Det er ikke alle i fattige land som har tilgang til pc. Men det er mange som har mobiltelefon, påpeker han.

Selv opplevde han arabisk vår på nært hold, da han var i Egypt mens Twitter skapte omveltninger i regionen.

Buekorps

Jimmy Wales er naturligvis også begeistret. Han påpeker hvor altomfattende Wikipedia er ved å vise til en av sine opplevelser i Bergen. Han så Buekorps for første gang. For å finne ut mer, sjekket han Wikipedia, der han fant en engelsk oversettelse. Og jaggu en fransk oversettelse og tysk oversettelse av dette snodige fenomenet også.

Lignende retorikk brukte han for å overbevise kinesiske myndigheter om at Wikipedia er en god idé også der; et eller annet sted i Kina finnes det et slags Buekorps-aktig arrangement som fortjener omtale.

Norge er et svært så aktivt Wikipedia-land, forteller han, sett i forhold til antall innbyggere. Det gjenspeiler seg også i en håndsopprekning der Wales spør salen om hvor mange som har redigert i Wikipedia. Det er mange hender oppe. Lettere nølende strekker til slutt også Kronprins Haakon opp hånda.

- Uproblematisk avtale

Under Goopen-konferansen hadde også Wikipedia en parallell konferanse i samme lokale. Her ble det blant annet snakket om at Oslos museer åpner arkivene og sine samlinger. Lurt, mener Wales.

- Jo mer folk vet om verkene fra før, jo mer sannsynlig er det at de går for å se dem, mener han.

- Men denne avtalen med Telenor, hvordan vil den påvirke Wikipedias uavhengighet?

- Den er intet problem for Wikipedias uavhengighet, ettersom Telenor ikke får redaksjonell påvirkningskraft. Det har ingen påvirkning. Jeg synes tvert i mot det er flott at over 100 millioner folk får adgang til Wikipedia gratis.

Konferanser Og Messer