Den store jentefesten

Det handler om mer enn Oda-prisen når Oda-nettverk inviterer til Inspirasjonsdag på Folketeateret.

Publisert Sist oppdatert

I den store og ærverdige teatersalen på Folketeateret i Oslo sitter nesten 1.000 it-kvinner og venter spent. Det er nemlig tid for Oda-nettverks årlige nettverkstreff, Inspirasjonsdagen.

Fellesskap og inspirasjon

Det er niende gang kvinnenettverket arrangerer Inspirasjonsdagen, og som vanlig setter Oda deltakerrekord. Folketeateret har en maksimal kapasitet på omlag 1.200 personer, og det er nesten 1.000 kvinner tilstede, dobbelt så mange som i fjor. Det vil si, tusen kvinner og fire menn: tre foredragsholdere og Computerworlds journalist.

Selv om man på denne dagen skiller seg litt ut i mengden, så er det helt greit.

Inspirasjonsdagen skiller seg fra nettverkstreff av denne størrelsen som man ellers er vant med i bransjen. Selv med sponsorutstilling i foajén, er det merkbart mindre salg og business som diskuteres i gangene og mellom foredrag. Her er det fellesskapet som er viktig, å stille opp for hverandre, støtte og inspirere.

Det er faktisk ganske så forfriskende, og det er vanskelig å ikke la seg rive med av den positive energien som ligger tett under taket i hele lokalet. Entusiasmen smitter fra person til person i salen.

Vil øke kvinneandelen

Inspirasjonsdagen begynner med at Ellen Marie Bjerknes Nygård, leder for inspirasjonsdagen, og konferansier Dora Thorhallsdottir ønsker velkommen. Nygård begynner med å dele noen tall om hvordan det står til med Oda-nettverk og kvinneandelen i norsk it-bransjen.

Oda-nettverk ble startet i 2006 av it-profesjonelle kvinner i Microsoft. Disse damene trivdes godt i bransjen, men savnet et visst fellesskap med andre kvinner i bransjen. Siden oppstarten har Oda vokst jevnt og trutt, og teller nå over 4.200 medlemmer, er representert i 770 virksomheter, og har 23 frivillige som jobber med organisasjonen og internpublikasjonen Oda Magasinet.

Det var de gode tallene. Nygård forteller også at kvinneandelen som jobber i bransjen ikke har justert seg siden i fjor, og fortsatt ligger på 19 prosent.

- Vi har en jobb å gjøre med å få den andelen opp. Men 44 prosent av dere i salen ville anbefalt deres arbeidsgiver videre til andre, og det vil jeg oppfordre alle til å gjøre. Kanskje vi kan få inn flere jenter, sier Nygård.

Etter keynote og presentasjon av tall og status på kvinner i norsk it-bransje, tar Thorhallsdottir over.

Tusenkunstneren Thorhallsdottir, som er en anerkjent foredragsholder, standup komiker og utdannet lærer, journalist og familieterapeut, får raskt opp stemningen til nye, uante høyder med velplasserte og personlige observasjoner før hun introduserer hovedtaleren på årets inspirasjonsdag, NHO-leder Kristin Skogen Lund.

Om å spille på sine sterke sider

Lund, som ble kåret til Norges mektigste kvinne av Kapital i 2011 og 2012, har lenge vært en sentral og viktig spiller i norsk næringsliv. Før hun tok over som administrerende direktør i NHO, har hun blant annet vært konsernsjef i Scanpix Scandinavia, konsernsjef med ansvar for Norden i Telenor, og komersiell og administrerende direktør i Aftenposten.

Hun forteller om noen kvinner i Uganda som hadde gått på Female Future-programmet, et NHO-program eksportert fra Norge som handler om å gi kvinner selvinnsikt, kunnskap og motivere kvinner til å ta styreverv og viktige lederoppgaver i næringslivet, og ta tilbake definisjonsmakten.

En av disse ugandiske kvinnene brukte en analogi som Lund mener tegner et tydelig bilde på hva som skal til. Kvinnen sa «Jeg pleide å være leire, formet av andre [...] men med Female Future, så er jeg blitt pottemakeren».

- Det handler om at vi tenker litt at vi skal være keramikere, ikke bare leirklumper som skal formes, forklarer Lund.

Hun mener at det er viktig å ikke undervurdere påvirkningskraften som ligger i hver enkelt. Det handler om å utnytte mulighetene man får, og ta de mulighetene man ser.

- Det er viktig å ta grep om definisjonsmakten, vi må tørre å utfordre. Det er viktig at vi er ambassadører for å gjøre det som er riktig, sier Lund.

Kvinner, en megatrend

Lund forteller videre at hun ser en megatrend i verden, en trend som har vokst kraftig de siste årene, med spredning av teknologi, tanker og ideer.

- Kvinner er en megatrend. Norge styres jo av kvinner for tiden, og det tror jeg er bra, sier Lund.

Men det er også noe som ikke er bra, og det er at av de 40 største selskapene i Norge, så er det ikke ett eneste som ledes av kvinner. Hvorfor er det slik, spør hun. Kvinner er jo på topp i politikken for tiden, og mange andre deler av samfunnet. Så hvorfor er det anderledes i det private næringslivet?

- Jeg tror kanskje ingen har funnet svaret fordi det ikke finnes noe enkelt svar, mener Lund.

NHO har lenge vært opptatt av å få flere kvinner inn på realfag i skolene, for eksempel. Lund forteller at årsaken mange unge skolejenter oppgir mot å satse på realfag er at de helst vil jobbe med «folk og sånn». Da er det viktig med kvinnelige rollemodeller som kan fortelle hva de jobebr med, og hva det gir av resultater for mennesker. Tross alt, mener Lund, har det som påvirker oss alle mest et utspring i realfag og teknologi.

- Kan vi bare bli flinkere til å fremsnakke, så kan vi endre det bildet og få flere kvinner til å studere realfag, sier Lund.

Da er det også viktig å trekke frem mulighetene, og ikke bare barrierer og problemer, mener hun. Hun sier at mye av den gamle kjønnsdiskrimineringen er visket vekk, og at det er viktig å ikke alltid skylde på kjønnselementet. Det er gjerne andre utfordringer, som går på den enkelte, som er mer prominente.

- Et triks jeg har, er at jeg spør. Jeg venter ikke på å bli spurt, sier Lund.

Lund får kraftig applaus av innlegget, det er tydelig mange som lar seg inspirere av den frittalende NHO-lederen.

Relasjoner og kommunikasjon

Resten av inspirasjonsdagen fylles av forskjellige foredrag. Etter Ole Haslestad, foredragsholder og gründer av Naprapatlandslaget, gjør sitt beste for å spre inspirasjon til energi og samarbeid i sitt innlegg om «Personlige og profesjonelle superkrefter» - inkludert gitar og allsang. Hele hovedsalen gynget bokstavelig talt i takt med sang og dans.

Like etter lunsjpausen deles de ettertraktede Oda-prisene ut. I år vant Beathe Due, dekan ved Høgskolen i Østfold, Oda-prisen Person, mens Evry vant Oda-prisen Organisasjon.

Les mer om årets Oda-vinnere:

Her er årets it-kvinne

Etter prisutdeling skaper Thorhallsdottir god steming med et innlegg om hvordan vi kan skape gode relasjoner til andre, før Sondre Bjellås i Microsoft holder et innlegg om hvilke faktorer han mener er viktige for velykkede og velfungerende team.

Det siste foredraget på programmet, og ett av de beste innleggene, er Manuel Knights foredrag om å utvikle en organisasjonskultur der alle får mulighet og motivasjon til å yte sitt aller beste. Knight, som er en «self-made man» trekker inn erfaring fra sitt eget liv og sin egen kvinne-dominerte virksomhet, til stor glede for tilhørerene.

Knight, som ble kåret til årets foredragsholder i Sverige i 2011, trykker på de rette knappene med sin blanding av alvor og humor og skarpe observasjoner.

Det aller, aller siste på programmet er mat og mingling i kafe-området før inspirasjonsdagen er over for denne gang.