Teknologidamenes samlingsplass

Hva skjer når man sender en mann på nettverkingstreff for kvinner?

Publisert Sist oppdatert

Han sitter inntil veggen og føler seg kliss naken. Han hører helt åpenbart ikke hjemme i denne forsamlingen, og han vet det. Han vet at rundt 50 damer vet det.

Når som helst kan de drepe ham, partere liket og kaste delene som andemat i Akerselva. Ingen vil vite at det var de som gjorde det, disse kvinnene, hvis de rotter seg sammen og koker opp en god og samkjørt dekkhistorie.

Dette er festen du kom på der du inviterte deg selv, selv om du egentlig ikke hadde noe der å gjøre. Mannen får #denfølelsen.

Girl Geek Dinner

Vi snakker selvfølgelig om Girl Geek Dinner, et nettverkingskonsept for jenter. «Due to limited space, this is only for Girl Geeks. Sorry guys!» Men Computerworld har tilfeldigvis bare mannlige journalister.

Så dette var jo sånn det måtte bli. Likevel sitter han der med en følelse av å med vilje og viten gjøre noe veldig ulovlig og umoralsk.

Bente Kalsnes, en av initiativtakerne til konseptet, prøver å avvæpne og ufarliggjøre situasjonen.

- Vi prøver ikke å være noe skummelt kvinnenettverk. Vi er veldig åpne om hva vi gjør, og opplever også at mange gutter applauderer for initiativet, sier hun.

MINGLING: Praten går på kryss og tvers. (Leif Maritn Kirknes)

- Mens andre gutter er litt misunnelige, skyter en av de andre initiativtakerne, Beathe Due, inn.

Het potet

Konseptet har de «stjålet» fra London. I 2005 dukket Girl Geek Dinners-konseptet opp der. I løpet av 2010 begynte det å dukke opp i Norge. I starten av januar i fjor hadde det spredt seg til 104 byer i verden.

Konseptet går kort forklart ut på at kvinner diskuterer ulike geek-tema mens mat og drikke fyller magesekken. Det har etter hvert slått skrekkelig bra an her til lands, særlig høsten 2011, der Due observerte «Birken-tilstander».

- Vi hadde åpne data på agendaen, og arrangementet ble fullt påmeldt i løpet av to timer, sier hun.

Når interessen er såpass stor blant kvinnene, er det ikke rart mennene ikke er velkomne – det er simpelthen ikke plass, slik konseptet er her til lands i dag.

- Det er ikke et anti-gutt-konsept, men det er ikke plass, sier Due.

- Tanken er likevel å av og til tillate gutter til å komme inn, sier Kalsnes.

11. oktober i fjor, på et arrangement hos Finn, fikk Oslos kvinnenerder for første gang lov til å ta med seg en mannnenerdevenn, om de ønsket. "Åpen data"-arrangementet hos Meteorologisk institutt 14. november var igjen kun for kvinner grunnet begrenset antall plasser.

Ingen frierferd

Akkurat denne dagen går arrangementet av stabelen hos Opera, der tapas, rødvin, hvitvin, øl og brus blir servert mens Twitter oppdateres flittig. Også her er det begrenset antall plasser, og påmeldingen gikk fra null til fullt på null komma svisj. Det store diskusjonstemaet er som seg hør og bør web, nettets status i dag og fremtiden for internett.

Personaldirektør i selskapet, Tove Selnes, bedyrer at gjestfriheten i utgangspunktet ikke er en kynisk plan for å lokke alle it-bransjens kvinner til selskapet.

- Kvinner er en minoritet i tech-verden. Opera er gode på kulturell integrering, men dårlig på kjønnsbalanse. Vi er 17 prosent kvinner. Det vi ønsker med vertskapet er å gi våre kvinnelige ansatte et tech-nettverk også utenfor Opera, sier hun.

I it-bransjen som sådan er snittet mellom 15 og 20 prosent kvinner.

- Så kvinner trenger sitt eget nettverk i bransjen?

- Ja, jeg tror det. Alle nettverk er bra på sin måte. På disse samlingene er det viktig at det ikke er altfor mange for at det skal bli lettere å bli kjent, og å samle kvinnene er én måte å få til dette på. Det kunne likeså godt vært et nettverk for alle innenfor Oslo 3.

Det ønskes velkommen. Hashtag er #GGDO.

- Som alltid veldig god stemning på Girl Geek Dinner, mange bra damer! Noen på #ggdo som har lader som passer til Samsung Galaxy s2 mon tro?, kvitrer @plosiv, som tydeligvis har kvitret telefonen tom for strøm i løpet av dagen.

Det er mange ulike typer kvinner som møter opp på arrangementet, eneste fellesfaktoren er geek-interessen. Aldersspennet er fra 20 til 50, bakgrunn er alt fra yrkesaktive til studenter. Blant yrkesaktive alt fra mediebransjen og akademia til helse, finans og sikkerhet. Due er for sin del forskningsleder for Digital Services hos Telenor Group, mens Kalsnes er kommunikasjonsrådgiver for Origo.

Et par menn til

Så hot har konseptet blitt at det også er startet i andre norske byer. Bergen har for eksempel sin, ja til og med Norges teknologimekka Kristiansand har Girl Geek Dinner.

- Vi har fått masse oppmerksomhet. Det er stor interesse blant bedrifter og organisasjoner. Vi har lista full av bedrifter som for eksempel vil bruke nettverket som betatestere for kommende produkter, sier Due.

Men det er også et annet nobelt ønske bakenfor:

- Det hadde vært fint hvis vi kunne inspirert unge kvinner til å mene teknologifag er interessant.

Hos Opera går kvinnepraten for fullt. Så starter det faglige programmet. Først forteller Selnes om Opera. Så er det en mann som tråkker opp på scenen, Håkon Wium Lie foredrar kjapt om CSS’ utvikling frem mot siste altomslukende standard.

Mot slutten er det duket for diskusjoner om ulike tema rundt bord, for eksempel hva som er best av html5 og apps, hvordan smart-tver vil forme nettopplevelsen i fremtiden og hvorfor det er så få kvinner i spillindustrien.

Da føler Computerworlds utsendte for å forlate det kvinnelige selskap. Vi har sett nok. Vi er beroliget og avskrekket. Med på slep blir Wium Lie og informasjonsrådgiver Pål Unanue-Zahl, som også har sneket seg med på evenementet.

Dermed forlater de siste og eneste mennene bygget.

Hvem vet hva som skjer bak de lukkede dører nå – kanskje kvinnene danser på bordene mens de raper og planlegger fiendtlig overtakelse av verden?

Det får vi mannfolka aldri vite.

Girl Geek Dinner:

  • Et forum for teknologifaglig diskusjon og generell nettverking blant teknologiinteresserte kvinner. Hensikten er å ha det gøy, samt å synliggjøre alle de flinke damene som har peiling på teknologi
  • Startet av en kvinne i London 2005. Sarah Blow var lei av å være eneste av sitt kjønn på tekniske arrangementer. Hadde per 1. januar 2011 spredt seg til 104 byer
  • I Norge foregår det blant annet i Oslo, Bergen, Kristiansand og Stavanger. It-bransjen i Norge består av 15-20 prosent kvinner.
  • Neste #GGDO er 1. mars hos Itera. Girlgeekdinners.origo.no og Girlgeekdinners.com for mer info.