Apple og IBM inngår allianse

Apple og IBM inngår allianse

Microsoft får ny utfordring, Google kan få problemer i bedriftsmarkedet.

Apple og IBM overrasket it-verdenen i natt norsk tid ved å kunngjøre at de to selskapene har inngått en verdensomspennende allianse.

Målet for den nye alliansen er å få Apples Ipad og Iphone inn i storbedriftene i stor skala.

IBM-skytjenester

Dette skal skje ved hjelp av over 100 nye løsninger, inkludert apper, utviklet fra bunnen av med tanke på storbedriftsmarkedet. Løsningene støttes med skytjenester utviklet av IBM og optimalisert for Apples operativsystem for nettbrett og smartmobil, Ios.

Løsningene vil omfatte administrasjon av enheter, sikkerhet, analyseverktøy og mobilintegrasjon, fremgår det av en pressemelding som IBM og Apple sendte ut sent tirsdag kveld norsk tid. Macworld.no mottok pressemeldingen klokka 23:35.

- Slutt for Google i bedriftsmarkedet

Nyheten slo ned som en bombe i den globale it-verdenen, og Computerworlds britiske blogger og kommentator Jonny Evans var raskt på banen med en kommentar om at alliansen vil ta livet av Google i storbedriftsmarkedet.

Han var ikke fullt så krass mot Microsoft, men fremholdt at også Microsoft nå står overfor en ny, stor utfordring.

- Nyheten bekrefter hvor langt Apple er kommet i kampen om relevanse overfor sin gamle fiende, Microsoft, skrev kommentatoren, og fortsatte: - Jeg kan lett se for meg at dette betyr at Microsoft nå vil prioritere å sørge for at selskapets programvare og tjenester er kompatible med Apples plattformer. Dette betyr at vi nærmest er garantert fremtidige versjoner av Office for Ios og for Mac.

På Twitter og sosial medier boblet det over av mer lødige kommentarer til nyheten om den nye alliansen. For eksempel var det en person som jublet - eller lot som - over at nå kommer endelig Lotus Notes for Ipad...

Mange la også ut link til et gammelt arkivbilde, som det angivelig var Apple-veteranen Andy Hertzfelt som la ut på internett for et par år siden, og som viser en ung Steve Jobs med en lite flatterende håndbevegelse mot IBM for noen tiår siden.

Hertzfelt var et av medlemmene av det opprinnelig Macintosh-utviklingsteamet i California tidlig på 1980-tallet.

Ingen svak part

Computerworld-kommentator Jonny Evans påpekte på sin blogg at Apple slett ikke er noen svak part i den nye alliansen.

- Apples mobile enheter er allerede i bruk i tusenvis av bedrifter verden over, og de er de sikreste enhetene på markedet. Når Apple og Googles Android-operativsystem settes opp mot hverandre, er det bare Apple som kan stille opp med et operativsystem som er sikkert nok for bedriftene, skrev Evans.

- Apple har alltid visst at selskapet ikke er noen storbedrifts-leverandør, men ved å slå seg sammen med IBM kan selskapet levere de beste løsningene til storbedriftene noensinne, ifølge Computerworlds kommentator.

Ikke troverdig

Om Google og Android-operativsystemet kommenterte Evans at alliansen ikke er noen god nyhet.

- Den plattformen har ingenting i storbedriftene å gjøre fordi den mangler støtte for enterprise-apper og sikkerhet, skrev Jonny Evans.

Han tilføyde at selv om BYOD-trenden har gjort sitt inntog i mange bedrifter, der de ansatte i større grad enn før får velge sine egne it-enheter til oppgavene de gjør på jobben, har ansatte i større bedrifter stort sett vært i favør av Apple-produkter.

Big data

Alliansen vil bidra til å gjøre IBMs løsninger for Big data og IBMs kraftige analyseverktøy tilgjengelig på Ipad og Iphone.

IBM vil bidra til samarbeidet med blant annet nye skytjenester for iOS og vil dessuten tilby sikker aktivering av iOS-enheter. I tillegg fremgår det av pressemelding at IBM vil sørge for levering og administrasjon av enheter til sine kunder. Dette skal blant annet inkludere tilbud om å lease i stedet for å kjøpe Apple-utstyr.

Apple på sin side vil bidra med AppleCare-service- og garanti-tjenester. For bedriftskundene vil dette bety døgnet-rundt-assistanse og service-på-stedet-løsninger.

- Alliansen er en stor markedsmulighet for Apple, fastslo Apples toppsjef Tim Cook i en kunngjøring.

De første IBM-appene vil trolig se dagens lys til høsten, samtidig med at Ios 8-versjonen blir lagt ut.

Ifølge IDGs nyhetstjeneste vil de første appene være knyttet til helsevesenet, bankene, handelsnæringen, reiselivet, transportnæringen, telekom-bransjen og forsikringsselskapene.

Kontrakter Og Avtaler