To av tre forhandlere vil bytte ut Acer

To av tre forhandlere vil bytte ut Acer

Acer satser på kjedene. To av tre mellomstore forhandlere søker alternativer.

I januar la Acer frem nye avtaler til sine distributører og forhandlere. I henhold til de nye avtalene håndteres de store forhandlerne direkte, og marginene beregnes i etterkant av salget.

Hva distributørene og forhandlerne blir sittende igjen med avhenger av faktisk salg, og produsenten har blitt kritisert for at denne strategien favoriserer de store forhandlerne.

Lars Seeberg, administrerende direktør i Itegra, mener at hele ti av Acers 15 mellomstore forhandlere ser seg om etter nye pc-produsenter som de vil bytte ut Acer med.

- Tidligere tjente alle gode penger på Acer. Både importør, distributør og butikkene satt igjen med gode marginer. Samtidig var kundene fornøyde. Det så vi på salget, sier Seeberg til Finansavisen.

- Kraftig omsetningsfall

Mens GNT takket ja, trakk Itegra seg med samarbeidet med Acer som følge av de nye betingelsene. Itegra har inngått en avtale med Asus som erstatning for Acer, og er ifølge Finansavisen i tillegg i sluttforhandlinger med to andre "markante produsenter".

- Problemet er at man ikke vet før etter at man har solgt ut en leveranse om man sitter igjen med en avanse på 12 eller 17 prosent, sier han.

Hattelco håper på sin side å bli enige med Acer om nye betingelser i løpet av denne uken. Administrerende direktør Henning Hatteland melder imidlertid om kraftig omsetningsfall for Acer i årets første kvartal.

- Acer-omsetningen er ned betydelig mer enn fem prosent sammenliknet med første kvartal 2009. Acer har prioritert de store forhandlerne. Det har gått utover den lokale databutikken på hjørnet, sier Hatteland.

Økning og fall hos kjedene

Acers kraftige vekt de siste årene skyldes i stor grad iherdig salg hos mange små, lokale databutikker. I 2004 solgte Acer og Packard Bell ifølge Finansavisen vel 70 000 pc-er. I 2009 var salget 270 000 pc-er.

Elkjøp og Expert er to av de store kjedene som handler direkte fra Acer gjennom sine nordiske hovedkontor. Hos Elkjøp har Acer-salget økt, mens det har falt kraftig hos Expert.

André Hesselroth, salgssjef for data i Elkjøp, forteller at pc-salget har økt 30 prosent i første kvartal. Expert har på sin side "vektet ned" Acer i år sammenliknet med i fjor.

- Det er ikke noe dramatisk i det, det er gjort ut fra rene kommersielle hensyn, sier Experts kommunikasjonsdirektør Philip Straumsheim til avisen.

Elprice kjøpte tidligere Acer gjennom Itegra og Hattelco. I dag kommer alt gjennom sistnevnte.

- Acer er ett av våre viktigste merker og vi har fortsatt et godt forhold til Acer, sier Arne Falbach, daglig leder i butikkjeden Elprice, en av Acers viktigste mellomstore forhandlere.

Overraskende bra salg

Ifølge Finansavisen solgte Acer i løpet av første kvartal i fjor ifølge 41 811 pc-er. Tallene for første kvartal i år er ennå ikke klare, men overfor avisen anslår Dag Inge Bruflot, økonomisjef i Acer, en økning på rundt 50 prosent fra i fjor.

- Salget har gått veldig bra, faktisk overraskende bra i forhold til det som har skjedd. Vi ventet at salget skulle gå tregere, sier han.

Acer er i dag uten fungerende norgessjef etter at Erik Janssen sluttet før årsskiftet og salgsdirektør Egil Kvamme sa takk for seg i januar.

- Salget gjennom distributører har gått litt tregt, mens direktesalget til forhandlere har hatt god fart, sier Bruflot.

Les om: