EDB-milliardene som forsvant

EDB-milliardene som forsvant

Nettsteder misforsto pressemelding, og skapte kaos på børsen.

"Milliardkontrakt til EDB", sto det å lese på blant annet Dagens Næringslivs nettsider i dag tidlig. Tilsynelatende hadde det norske it-selskapet vunnet en rammeavtale om levering av it-tjenester til Kammarkollegiet i Sverige verdt svimlende fire milliarder kroner over de neste fem årene.

Problemet var bare at EDB kun er ett av i alt ti selskaper som er kvalifisert for rammeavtalen hos det offentlige i Sverige. Totalrammen er på fire milliarder, men hvor stor andel av det totale volumet som tilfaller EDB er høyst usikkert. Det er nemlig opp til hver forvaltningsenhet å velge blant de ti leverandørene.

At EDB kun var en av ti aktører sto faktisk spesifisert i pressemeldingen, men ble elegant oversett av mediene som videreførte nyheten.

- Det sto omtalt på nettsteder at de hadde fått en kontrakt verdt fem milliarder kroner, det er nok til at vi tar kontakt, sier Tor Arne Olsen, ved Oslo børs til Dagens it.

Aksjen steg likevel

Før børsen åpnet klokka ni sto kjøpere i kø for å hamstre EDB-aksjer, men børsen tok grep og stanset all handel.

- Åpningsauksjonen lå an til å sende aksjen opp nesten ti prosent. Vi fikk stoppet det sekunder før handelen startet, sier Olsen til Dagens it.

En time etter børsåpning tikket det inn en kort børsmelding fra EDB med en presisering om at de kun var en av ti aktører som var prekvalifisert til anbud.

Det var det tydeligvis ikke alle som hadde fått med seg, for når handelen startet, føk likevel aksjen i været med åtte prosent. Ved lunsjtider er EDB-aksjen opp beskjedne 1,3 prosent.

Allerede på fredag i forrige uke skrev Computerworlds søsteravis Computer Sweden om nyheten, og at de ni andre som er prekvalifisert for kontraktene er: CSC, Fujitsu Services, HP, IBM, Logica, Qbranch, Systeam, Telecomputing og Tieto.

Kontrakter Og Avtaler