Hafslund ut av Elis

Hafslund ut av Elis

Hafslund selger seg ut av it-selskapet Elis. Oppkjøpsfondet Herkules blir eneeier.

Hafslund Venture har gjennom det heleide selskapet Embriq Holding solgt sin eierandel i Elis AS, som leverer innen prosess- og crm-systemer for energibransjen i Norge.

Embriq Holding hadde en eierandel i Elis på 34,9 prosent, som nå kjøpes av Herkules Private Equity Fund III. Også de øvrige aksjonærene, Data in Vest AS samt noen mindre aksjonærer og ansatte i Elis, har valgt å selge sine aksjer til Herkules Private Equity.

- Vi er godt fornøyd med å få Herkules som eiere. Med Herkules' finansielle styrke og brede industrierfaring i kombinasjon med Elis’ høykompetente medarbeidere er jeg trygg på at selskapet vil fortsette den sterke utviklingen i årene som kommer, sier Johnny Haugsbakk, sier administrerende direktør i Elis, i en pressemelding.

- Godt posisjonert

Elis ble etablert i 1992, har hovedkontor i Dale i Sunnfjord, og består av 63 ansatte med bakgrunn fra energibransjen. Selskapet selger i dag sitt hovedproduktet Elwin til mer enn 90 energiselskaper.

Elwin er en modulbasert programvareløsning for håndtering av prosesser hos kraft- og nettselskapene, med integrerte tilleggsmoduler for blant annet kundebehandling, selvbetjening, fakturering, måleverdibehandling og automatisk måling.

Selskapet omsatte for 54 millioner kroner i 2009. Fremover vil Elis satse på videreutvikling av eksisterende systemer og løsninger for toveis kommunikasjon. Selskapet har en visjon om å være den mest innovative leverandøren til energibransjen i Norden.

- Krav om økt presisjon og effektivisering av energibransjen medfører økt etterspørsel etter avanserte it-systemer og outsourcing, sier Rikke T. Reinemo, Partner i Herkules Capital.

- I tillegg vil overgang til avansert strømmåling bety behov for store systemoppgraderinger i energibransjen. Vi mener Elis er svært godt posisjonert for å delta i denne utviklingen, sier hun.

Gevinst på 43 millioner

Hafslund har jobbet med Elis siden 2001. Hafslund har investert 15,6 millioner kroner og inkludert mottatt utbytte gir salget en gevinst på over 43 millioner kroner i eierperioden.

Herkules Private Equity er Norges største oppkjøpsfond, og eier i dag 16 selskap fordelt på en rekke bransjer. Det består av tre investeringsfond med en samlet kapitalbase på 12,25 milliarder kroner i kommittert kapital fra norske og internasjonale investorer.

Porteføljeselskap i Herkules-fondene er Pronova Biopharma, Noratel, Handicare, European House of Beds, Beerenberg Corp., Nille, Micro Matic Norge, Tilbords, Hatteland Display, EFG European Furniture Group, Aibel, Nevion, Estrella Maarud, Gothia Financial Group, Projectiondesign og Bandak.

Oppkjøpet av Elis forventes gjennomført i etterkant av godkjennelse fra norske konkurransemyndigheter.

KJØPER OPP: Herkules Private Equity kjøper opp Elis, som leverer programvare for prosesshåndtering hos norske kraft- og nettselskaper.