Hattelco går for Acer

Hattelco går for Acer

Itegra har droppet Acer. Hattelco har tvilt på samarbeidet, men fortsetter likevel.

Acer mister distributører på det norske markedet som følge av endringer i markedsstrategien.

Nå skal store forhandlere håndteres direkte, og de kan få priser som er opp mot 10 prosent bedre enn mindre forhandlere vil få gjennom en distributør.

- Vi kan ikke drive lønnsomt med de nye betingelsene som Acer tilbyr, og dermed takker vi nei til et samarbeid med den produsenten vi har hatt størst omsetning på, sier Lars Seeberg i Itegra.

Ikke lønnsomt for Hattelco

Henning Hatteland i Hattelco har forståelse for reaksjonen fra Itegra.

På spørsmål om hva strategiendringene vil bety for Hattelcos samarbeid med Acer svarer han at heller ikke de kan drive lønnsomt med de betingelser.

- Nei, ikke med de vilkårene som ligger til grunn i dag. Vi er fortsatt i dialog med Acer, men har har ikke skrevet under på noen ny kontrakt. Vi kan ikke drive med noe vi ikke tjener penger på, sier Hatteland.

Etter at vi skrev om dette første gang har Hattelco tvilt seg ferdig og de har nå skrevet under avtalen.

Mer business for GNT

Med Itegra ute av bildet blir det mer business for GNT. Monica Aune forteller at GNT vil fortsette samarbeidet med Acer, og at de trapper opp satsingen med en ny Key Account Manager.

- For vår del er vi sterkest på smb-kunder, og har mindre fotfeste på retail, så får vår del er prisendringene minimale. De fleste forhandlerne vil ha noenlunde like marginer likevel, så for oss representerer dette en mulighet til tross at vi får noe lavere marginer.

- Men jeg forstår godt de som fokuserer på de store retailerne og hva dette betyr for dem. Det står stor respekt av det Itegra har gjort - det er tøft å terminere kontrakten med en av sine største produsenter, sier hun.

Monica Aune mener Acer hittil har operert med høye marginer for å sørge for oppmerksomhet, og at det de nå gjør er å tilpasse seg konkurransen blant de andre produsentene.

- Det er en utvikling jeg ikke er spesielt glad for, men jeg forstår det.

- Minimale justeringer

Egil Kvamme i Acer er ikke bekymret for Acers ve og vel i forhold til endring i distributøravtalene. Han mener Hattelco i Norge og Sverige i 2010 vil øke Acer-omsetningen fra året før og tjene akkurat de samme pengene.

- Vi tar vare på de vi føler gjør en god jobb for oss, enten det er snakk om kunder eller distributører. Vi må sørge for en forretningstruktur med produsent, distributør og forhandler som er konkurransedyktig i markedet, og det vi har gjort er minimale justeringer.

- For Hattelco er det ingenting her som har noe innvirkning på kontrakten. Både Hattelco og GNT kommer til å gjøre det veldig bra på Acer i år, og det er mye takket være Itegras nei takk.

Snevrere marked

Henning Hatteland tror Acers betingelser vil føre til et snevrere marked for Acer med færre distributører med erfaring. Samtidig tror han det kan få betydninger for produsentens kamp mot HP.

- Det er klart at hvis de skal ta marginene fra distributørene til markedet, så kan det i første omgang ha en positiv effekt for Acer, men ikke på sikt, sier han.

Egil Kvamme mener tvert imot strategien handler nettopp om langsiktighet sammen med kundene fremfor å ha gode marginer i noen måneder.

- Da må Acer kutte litt og distributørene kutte litt, og de distributørene som ikke er interesserte vil likevel måtte stå ansikt til ansikt med situasjonen på markedet.

- Fra kvartal til kvartal er vi større enn HP, så dette er snarere en tilpassing der vi tar steget til å bli markedsleder. Jeg tror det også er i ferd med å gå opp for HP, sier han.

Les om: