Kjedehuset vraker Acer

Kjedehuset vraker Acer

Til tross for godt salg velger Kjedehuset å vrake Acer. Nå satser de på Asus og venter på Fujitsu.

Acer lanserte før årsskiftet en ny strategi der store forhandlere håndteres direkte. Disse kan få priser som er opp mot 10 prosent bedre enn hva mindre forhandlere vil få gjennom en distributør.

Strategien har ført til endringer blant produsentens partnere. Nylig trakk Itegra seg fra samarbeidet med produsenten. Også Hattelco var i tvil om sin avtale med Acer, men de har nå valgt å fortsette samarbeidet.

Nå har også Kjedehuset valgt å avslutte samarbeidet med Acer. Bakgrunnen er at de nye rammevilkårene medfører lavere marginer og skaper uforutsigbarhet i konkurransesituasjonen for Kjedehusets datterselskaper Nordialog, Mobildata og Telekiosken.

- Modellen passer svært dårlig slik som Kjedehuset og dets profiler er satt sammen. Vi tar ut et mye større spekter fra en produsent enn det for eksempel Elkjøp gjør. Store, strømlinjeformede systemer har større muligheter for å kontrollere hver eneste produktenhet, sier Jørn Jamissen, produktsjef i Kjedehuset.

- Dersom farten i markedet ikke er slik man hadde regnet med, vil store aktører ha mulighet til å forskuttere markedsstøtte og slik endre prisbildet. Det vil igjen påvirke tilsvarende ordninger for de mindre aktører i negativ grad, sier han.

Les også: Hattelco går for Acer

Erstattes av Asus

Kjedehuset tok i 2009 ut Acer-produkter til en verdi av 30 millioner kroner fra distributør.

- Kjedehuset hadde en kjempevekst i Acer-salget i 2009, men sluttkunden i konsumentmarkedet er ikke så opptatt av hva som står på lokket så lenge produktets spesifikasjoner, prispunkt og ettermarkedsrutiner er gode, sier Jørn Jamissen.

Derfor har Kjedehuset nå inngått en avtale med Asus som Jamissen tror vil kunne erstatte Acer på sikt.

- Jeg tror vi ikke kan fortsette samme vekst i enhetssalget. Det er mange faktorer som avgjør, men det volumet vi hadde på Acer tror jeg ikke er lett å overføre til en annen produsent helt uten videre. Men vi har også en annen aktør i Fujitsu som vi tror og håper vil komme tilbake til samme høyder som tidligere.

Les også: Acer utnyttet kriseåret

- En omvendt Robin Hood

Jørn Jamissen påpeker at Acers norske avdeling har prøvd å tilpasse selskapets strategiendringer til det norske markedet så langt det har vært mulig, men det har altså ikke vært nok.

- Vi ønsker å jobbe langsiktig med våre partnere, og slik det så ut med Acer var det alt annet enn langsiktig, sier han.

Han mener strategiendringene går stikk i strid med de verdiene som Acer tidligere har stått for, der forhandlernes marginsikkerhet og en indirekte distribusjonsmodellen sto sentralt.

- Prinsippet er en annen side av saken. Acer oppfører seg litt som en omvendt Robin Hood, som henter marginer fra de små til den store direktekanalen. Jeg synes det er viktig at bransjen sier fra om at dette ikke er ålreit, sier Jamissen.

Les også: - En ny æra innen distribusjon

Les om: