Shell-kontrakt til norsk 3d

Shell-kontrakt til norsk 3d

Norske Octaga skal levere 3d-visualisering i sanntid til oljegiganten Shell.

Oljegiganten Shell har valgt Oslo-firmaet Octaga som leverandør av interaktiv 3d-visualisering i sanntid for Ormen Lange-prosjektet.

Octaga Enterprise Suite skal brukes til vedlikehold, trening, planlegging og samhandling ved prosessanleggene på Aukra og i Kristiansund.

Avtalen har en rammeverdi på fem millioner kroner.

- Dette er et gjennombrudd for oss. Det er den definitivt største enkeltavtalen noensinne, og betyr mye for et lite programvareselskap på vei fram. Vi har nå et konkurransedyktig produkt som vi kan tilby til liknende produksjonsanlegg med hele verden som marked, sier administrerende direktør Ola Ødegård i Octaga til Computerworld.

LES OGSÅ: Visualiserer fjordbyen

Octaga-løsningen benytter seg av såkalt dataassistert konstruksjon (CAD), og streamer store CAD-data for å modellere begge prosesseringsanleggene tredimensjonalt. Løsningen er interaktiv, så endringer som gjøres av designingeniørene blir automatisk oppdatert og øyeblikkelig gjort tilgjengelig for driftslederne. Alle objekter kan også kobles til eksterne systemer som innhenter data for operatøren.

- Dette er unik teknologi som er utviklet i Shell-prosjektet, og avtalen betyr også mye for den videre kompetanseutviklingen. Vi samarbeider blant annet med avdelingen Sintef Anvendt matematikk i utviklingen av grafisk teknologi, så dette kommer flere til gode, påpeker Ødegård.

Octaga ble etablert som en spin-off fra Telenor FoU i 2001, har i dag 14 ansatte og omsatte for åtte millioner kroner i 2006. Selskapet utvikler og selger programvare som beriker CAD-data hovedsakelig for olje- og gassindustrien, og har blant annet FMC, StatoilHydro, AkerKværner, NASA og Cern på kundelisten.

Kontrakter Og Avtaler