Wikileaks saksøker kortselskaper

Wikileaks saksøker kortselskaper

Klager til EU og går til sivile søksmål mot Mastercard og Visa.

Wikileaks' leverandør av betalingstjenester forbereder rettslige skritt mot Visa og Mastercard i Europa, samt andre betalingsformidlere de har avtale med.

Bakgrunnen er at betalingskontraktene brått ble avsluttet etter at Wikileaks publiserte hemmelige amerikanske diplomatiske meldinger i november i fjor. Organisasjonen er avhengig av økonomiske bidrag for å kunne drive nettstedet for varslere.

Flere søksmål

Det er islandske Datacell som drifter løsningen hvor man kan donere penger til Wikileaks, og selskapet ønsker nå å få i gang pengestrømmen igjen.

Mellom disse og Visa sitter det norsk-danske selskapet Teller, som nylig ble en del av gamle BBS, nå Nets. Teller har fått jobben med å blokkere for slike donasjoner, selv om ikke Visa har bevist at Wikileaks faktisk bryter reglene kortselskapet opererer etter.

Advokat Sveinn Andri Sveinsson forbereder nå to sivile søksmål, ett på Island og det andre i Danmark.

Søksmålet på Island vil søke om erstatning fra kortselskapene. Søksmålet i Danmark dreier seg om påstått avtalebrudd mellom Datacell og Teller.

- Brudd på konkurranseloven

I tillegg forbereder advokaten en klage til Europakommisjonen på Mastercard og Visa Europe, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

- Klagen vil bli sendt til kommisjonen torsdag denne uken hvis ikke betalingsselskapene gir etter, sier Sveinsson.

Advokaten mener selskapene har krenket artiklene 101 og 102 i den europeiske konkurranseloven. Et brudd på disse kan ifølge Sveinsson føre til bøter fra EU-kommisjonen.

En talskvinne fra Visa sier at selskapet har fått et brev om saken, men uttaler at de ikke har ytterligere kommentarer. Mastercard ønsker ikke å kommentere saken.

Advokat Sveinsson sier han ennå ikke har hørt fra noen av selskapene.

Kontrakter Og Avtaler