Kopibeskyttelse er bortkastet

Kopibeskyttelse er bortkastet

DRM-restriksjoner på musikk, film og programvare kan øke sjansen for piratkopiering.

Tradisjonelt sett har kopibeskyttelse, DRM (digital rights managment), på musikk vært sett på som den beste måten å forhindre (eller mer realistisk - bremse) piratkopiering.

Nå viser resultater fra forskning ved Rice University og Duke University at det motsatte kan være tilfelle.

Lovlydige kunder mest påvirket

Professor i markedsføring Dinah Vernik ved Rice og Preyas Desai og Devavrat Purohit ved Duke har ved hjelp av analysemodeller undersøkt hvordan piratkopiering er påvirket av forekomst eller fravær av kopibeskyttelse.

Resultatene de fikk går i mot tradisjonelle tanker rundt piratkopiering, og bekrefter det forbrukere har påstått i årevis: Kopisperrer gjør piratkopiering vanskeligere, men har en større sannsynlighet for å ha en negativ innflytelse på lovlydige kunder.

I hjertet av saken ligger påstanden at siden DRM-begrensede produkter bare blir kjøpt av lovlydige kunder, så er det bare de lovlydige kundene som får problemer med DRM. De som bruker piratkopier har ikke problemer, for piratkopiene er frie for restriksjoner.

- I mange tilfeller hindrer DRM at lovlydige brukere kan gjøre enkle ting som å lage en backup av musikken sin. På grunn av slikt besvær velger noen forbrukere piratkopier, sier Vernik.

Her går forskningen midt imot tradisjonell tankegang at piratkopiering vil øke dersom digitale produkter ikke leveres med kopibeskyttelse. I stedet foreslår resultatene fra Rice og Duke at piratkopieringen faktisk kan gå ned dersom en virksomhet velger å fjerne restriksjoner.

- Gjennom å fjerne disse restriksjonene gjøres produktet mer praktisk å bruke, og øker konkurransefordelene mot tradisjonelle medieformater som for eksempel cd-er. Økt konkurranse fører til lavere priser både for nedlastbar musikk og musikk på cd, og øker sannsynligheten for at forbrukere går fra å stjele musikken til å kjøpe lovlige digitale versjoner, forteller Desai.

Mer lønnsomt å droppe DRM

Forskningen viser også at rettighetsinnehavere ikke nødvendigvis profiterer på lavere andel av piratkopiering.

- Mindre piratkopiering garanterer ikke profittøkning. Faktisk så viser analysen vår at i noen tilfeller kan man se minsket piratkopiering og mindre profitt, sier Purohit.

Forsker-trioen håper at avhandlingen forskningen har resultert i, Music Downloads and the Flip Side of Digital Rights Managment Protection, kan bistå med å gi viktig innsikt i rollen DRM og kopibeskyttelse spiller.

- Steve Jobs sa det best: "Hvorfor ville de fire store musikkselskapene gå med på å la Apple og andre distribuere musikken deres uten DRM til beskyttelse? Det enkleste svaret er fordi DRM ikke har fungert, og aldri kommer til å fungere når det gjelder å stoppe piratkopiering av musikk", sier Vernik.

- Forskningen vår presenterer en konklusjon som faktisk viser at å fjerne DRM kan være mer effektivt når det gjelder å minske piratkopiering av musikk enn å gjøre DRM enda mer restriktivt, legger Vernik til.

Forskningen er finansiert av Rice og Duke universitet.