Kostbar orm bryter ut i dag

Hvis Blackmal-viruset har infisert pc-en din ødelegges alle dine personlige filer. Det vil koste flere titusener kroner å rette opp igjen filene.

Nyxem-D, Blackmal, Blackworm, Kama Sutra-viruset. Ormen har mange navn og har infisert millioner av pc-er verden over. I dag setter den i gang med å ødelegge filer.

 

- Det er litt tidlig på dagen å å oversikt over hvor stor skaden er. Vi har ikke fått noen rapporter enda, sier Snorre Fagerland i sikkerhetsselskapet Norman til Computerworld.no.

 

Fordelen med viruset er at det slipper sin destruktive ladning med en gang og alle har hatt anledning å fjerne det fra maskinen. Men for de som ikke har gjort det, eller har programvare som gjør det for dem, kan problemene tårne seg opp.

 

Destruktiv

 

- Dette er et destruktivt virus som ødelegger filer på pc-en. Dette gjelder alle dokumenter, regnark, databaser osv, men ikke systemfiler. En bruker risikerer å miste all sin personlige filer, sier Fagerland.

 

Det blir dyrt hvis du vil opprette filene igjen. Ifølge Fagerland kan beløpet komme på flere titusener kroner, noe de fleste brukere ikke er interessert i.

 

- Det er vanskelig å spå hvor mange det er på verdensbasis, men i Norge tipper jeg det blir mellom noen titals til noen hundre pc-er. Det blir ikke en katastrofe, men de som rammes vil bli skikkelig sinte, de vil miste viktige filer, sier Fagerland.

 

Gratis verktøy tilgjenglig

 

Et godt antivirusprodukt vil fjerne Blackmal. Hvis maskinen går uvanlig tregt kan det lønne seg å sjekke fort. De fleste antivirusselskapene tilbyr også gratis verktøy til å fjerne bestemte virus.

 

- Det er lenge siden vi har sett et destruktivt virus. Det var vanlig på 80-tallet og 90-tallet, men de siste årene har de enten vært skadefritt, eller sendt ut å overta kontrollen til pc-en. Blackmal har bare formål å ødelegge filer, og har ikke tilknytning til kriminelle miljøer, sier Fagerland.