Kostbare Iphone-hack

Kostbare Iphone-hack

En million bruker Iphone i uautoriserte nett. Det koster Apple 500 millioner dollar i året.

Rundt 27 prosent av alle mobiltelefoner som Apple solgte i 2007 er hacket og brukt i andre nett enn hos teleoperatørene som har eksklusiv avtale med Steve Jobs & co. Disse uautoriserte telefonene er stort sett brukt i land og regioner hvor Iphone offisielt ikke selges, skriver The Register.

Etterspørselen etter Apples telefon har gitt grobunn for en mini-industri som selger hackede telefoner.

LES OGSÅ: Hvor forsvant alle Iphone-ene?

Amerikanske AT&T rapporterer at de hadde to millioner Iphone-apparater i sitt nett i slutten av 2007, mens Apple har solgt 3,75 millioner telefoner.

Toni Sacconaghi fra Bernstein Research hevder at 315 000 telefoner er solgt i Europa, noe som tilsier at 1,45 millioner apparater ikke er registrert hos teleoperatørene som har avtale med Apple eller at de fremdeles befinner seg på lager hos forhandlere.

Gjør man et overslag på at 480 000 fremdeles befinner seg i salgskanalen, tipper Sacconaghi at rundt en million Iphone-telefoner har blitt låst opp.

LES OGSÅ: Knallsalg for HTCs Iphone-konkurrent

Dette representerer en aldri så liten hodepine for Apple selv. Siden selskapet henter 300-400 dollar rett fra teleoperatøren for hvert solgte apparat, taper Apple mellom 50 til 75 prosent av inntektene på telefonene som ikke kobles opp mot en autorisert operatør. Hvis 30 prosent av de 10 millioner apparatene Apple forventer å selge i år aldri blir aktivert, kan Apple forvente å tape rundt 500 millioner dollar for hvert av årene som kontrakten med operatøren varer.

Mange ulåste telefoner gjør også at Apples forhandlingsposisjon med andre teleoperatører blir svakere. Nok et dilemma for Apple er at dersom selskapet slår hardere ned på salget av hackede telefoner, taper de samtidig betydelige inntekter fra disse salgene.