Kraftig knekk i televeksten

Det totale norske telemarkedet vokste med 1,2 prosent i 2005. - Dette er en signifikant knekk, sier PT-direktør Willy Jensen.

Veksten i 2004 var på åtte prosent, så utflatingen i 2005 er verdt å legge merke til, mener Post- og teletilsynet.

 

På dagens statistikkpresentasjon ville ikke direktør Willy Jensen spekulere i om man for første gang kan merke en nedgang i telemarkedet i år.

 

- Kurvene er hovedsakelig lineære og stabile, sier han.

 

Telenor taper stadig markedsandeler. I 2002 hadde selskapet 71 prosent av totalomsetningen i telesektoren. I fjor hadde andelen minket til 59 prosent, en prosent mindre enn året før.

 

- De tjener mer penger på en mindre andel av markedet, sier Jensen.

 

Flere telefoner enn innbyggere

 

Totalomsetningen i fjor havnet på 31,1 milliarder kroner. Det er ikke overraskende mobiltelefoni som øker mest, med 840 millioner kroner.

 

Dekningen per innbygger er på 103 prosent.

 

- Vi vet nå at det finnes mer enn ett sim-kort per innbygger, men den årlige veksten for mobiltelefoni går også ned, sier Jensen.

 

Tradisjonell fasttelefoni taper kraftig grunn, og den totale omsetningen minket med 900 millioner kroner i fjor. Fasttelefoni taper i forhold til både mobiltelefoni og ip-telefoni.

 

For første gang ringer flere fra mobil enn fra en fasttelefon. I 2005 kom 51 prosent av alle oppringninger fra en mobiltelefon, men bare 35 prosent av den totale taletiden kommer fra mobilen. Vi snakker altså oftere, men kortere i mobiltelefonen.

 

Mer bredbånd

I fjor spådde PT at det trolig ville være rundt 180.000 privatbrukere av bredbåndstelefoni ved utgangen av året. De fikk rett. Statistikken viser at det i desember i fjor var 181.613 som hadde bredbåndstelefoni hjemme.

 

Willy Jensen tror at veksten vil fortsette i samme takt i år. Holder kurvene samme form som i fjor, kan vi være oppe 250.000 ip-telefoni-kunder innen første halvår i år.

 

Også i bedriftsmarkedet er det noe på gang, selv om tallene er langt mer beskjedne. I 2004 hadde 530 norske bedrifter bredbåndstelefoni. I fjor hadde tallet steget til 5.359.

 

- Og det er fint. Det begynner å ta av, sier Jensen.

 

Totaltrafikken er redusert med 7,1 milliarder ringeminutter siden 2001, og mye av dette skyldes den økte bruken av bredbåndstelefoni.

 

Ved utgangen av året hadde 44 av 100 norske husstander bredbånd. PT tror at vi passerer 50 prosent dekning i løpet av mai.

Les også:
Nordmenn prater mest i mobiltelefonen
Vi skifter mobilselskaper som aldri før