Krangler om internett-kontroll

Krangler om internett-kontroll

Diplomati i Tunis bestemmer om internettet splittes opp i flere, ikke kompatible deler.

Onsdag starter Verdenskonferansen for informasjonssamfunnet (World Summit on the Information Society, WSIS) i Tunisias hovedstad Tunis. En av de viktigste oppgavene er å tette det digitale gapet mellom land og kulturer. USAs særposisjon når det gjelder styring av ip-trafikken er et av de heteste temaene på WSIS.

- USA har gjort en bra jobb hvis vi ser på det faktum at internett har vunnet kampen om nettet. Internett fungerer veldig bra, og det blir vanskelig å konkurrere med, sier Håkon Wium Lie, teknologisjef i Opera, til computerworld.no.

Kommersielle krefter

Den største utfordringen for delegatene i Tunis er om makten over internett kan flyttes fra USA til andre land eller til internasjonale organisasjoner, uten at nettet splittes opp i ulike deler. Skrekkscenariet er at for eksempel Kina eller den arabiske verden oppretter et et root-system som ikke kompatibelt med internett.

I så fall vil ikke nettet være like fritt og tilgjenglig som det er nå.

- Det er viktig at styringen overtas av en internasjonal organisasjon som er streng og sterk nok til å holde kontrollen. Vi må passe oss for at ikke kommersielle krefter overtar, at for eksempel et selskap som Microsoft får makten. Det er en utrolig anarki, og det er ikke en lett oppgave å la det fungere så bra som det gjør det nå, sier Lie.

EU mot USA

I dag er det amerikanske ICANN som styrer all ip-trafikk gjennom sine root-servere for domenenavnsystemet (DNS). En mulighet for å løse en eventuell krise er å flytte hele ICANN  fra USA til en internasjonal organisasjon.

FN har vært nevnt, men generalsekretær Koffi Anan har uttalt at dette ikke er en opsjon. Samtidig har EU sagt de ikke vil godta at USA beholder råderetten over dns-root-systemet.

Sensur

Men det kan skape seriøse problemer hvis andre land skulle sette opp sine egne root-servere. Ikke bare kan dette føre til problemer med stabilitet og kompabilitet, men også politisk er ikke alle land i verden like glad i fri tilgang til informasjon.

Kina prøver for eksmepel stadig vekk å begrense tilgangen til nettet for sine innbyggerne, noe de, ironisk nok, har fått hjelp til av amerikanske selskaper som Google og Microsoft. Skulle Kina få et eget internett, vil det være mye lettere for dem å kontrollere innholdet.

- Man kan være redd for kinesisk sensur, ja. Det er type sosial frykt for et oppdelt internett. Andre har en teknisk frykt, som baseres på tanken at et oppdelt nett vil medføre store tekniske problemer. Jeg er forsvarer av nye initiativer og eksperimenter, men de skal være innefor det nåværende internettet, sier Wie.

Han påpeker også at det ikke vil være lett for konkurrenter å sette opp et alternativt system som fungerer like bra som internett.

- Jeg tror ikke det blir noe "nytt internett". Internett har så stor interesse at alle er avhengige av det, sier Wie.