Krever tronen

Krever tronen

IBM har satt sammen en datamaskin med en ytelse som overgår verdens kraftigste.

Top500 er en oversikt over verdens kraftigste maskiner. Siden 2002 har japanske Earth Simulator, utviklet av NEC, regjert suverent på toppen. Fra fire til tre ganger raskere enn noen annen datamaskin har Earth Simulator vært helt frem til nå.

Tre år

-- Det kommer til å ta tre år før noen overgår oss, uttalte en av forskerne som bruker Earth Simulator til Computerworld i desember 2002.
IBM forsøker å gjøre det til skamme med sin Bluegene/L med 16.000 prosessorer som i september klarte 36,01 TFLOP, mot Earth Simulators 35,86 TFLOP (billioner desimaltalls beregninger per sekund) med 5.120 prosessorer.

I november kommer en ny liste over verdens kraftigste datamaskiner. Samtlige norske maskiner til avansert forskning i universitetsmiljøene er ute av listen. En av de få norske er Statoils regneklynge fra Dell som sannsynligvis kvalifiserer blant de hundre største.

Med Bluegene/L håper IBM å erobre førsteplassen, men også andre forskningsmiljøer utvikler stadig kraftigere maskiner.
Bluegene/L er IBMs andre prototyp på en kraftig datamaskin. Den endelige maskinen skal leveres Lawrence Livermore National Labs til neste år.

Bare åtte nå

Den nåværende utgaven benytter åtte kabinetter med 16.000 prosessorer, den endelige versjonen av Bluegene/L vil bli levert med 64 kabinetter med 130.000 prosessorer.

Maskinen kommer til å koste 100 millioner dollar. Earth Simulator derimot, kostet 450 millioner dollar og krever et rom på 64 meter X 50 meter for sine 64 kabinetter pluss kabinetter for nettverksammenkobling og lagringssystemer.

Bluegene/L med sine åtte kabinetter vil bare kreve 30 kvadratmeter og bare kreve 216 kilowatt. Earth Simulator derimot krever 6.000 kilowatt. Sammenligningen er ikke helt rettferdig for IBM sammenligner bare  effektforbruket for regnemaskinen mot effektforbruket for hele datainstallasjonen for Earth Simulator i Yokohama i Japan.

-- IBMs resultater er gode nyheter, både for USA og IBM, understreker Horst Simon, assisterende laboratoriedirektør for informatikk ved Lawrence Berkeley National Laboratory.

Horst Simon er en av tre personer som overvåker testingen og resultatene av ytelsesmålingene som benyttes for rangeringen på Top500.

Norsk Data var med

Fortsatt er det den klassiske Linpack-testen som benyttes. Den har vært benyttet helt siden Norsk Data markerte seg med hell for nærmere 20 år siden.

IBM ønsker å benytte lærdommen fra Bluegene som er produsert i Rochester Minnsota, til å lage kraftige maskiner for en rekke krevende kunder. Eksempler er Argonne National Laboratory, nederlandske ASTRON og japanske Computational Biology Research Center.

En av de få utfordrerne er SGI som i mange år har jobbet tett med NASA. NASA Ames prosjekt Columbia skal sette sammen en maskinklynge på 10.240 prosessorer.