Krig om høyoppløselig dvd

NEC og Toshiba står bak HD-DVD, et format som skal ta opp kampen med Sonys Blu-ray.
Når DVD Forum møtes i Seattle denne uka, er godkjenning av et nytt format for høyoppløselig dvd-film en av hovedsakene. Hvis forumet godkjenner det nye formatet HD-DVD-ROM, ligger alt til rette for en ny klassisk format-krig.

Alternativet til HD-DVD er Blu-ray som ble lansert i fjor. Begge formatene er basert på blå-laser med kortere bølgelengde enn det røde lyset som brukes i vanlige cd-er og dvd-er. Det betyr at hvert bit tar mindre plass.

Mens vanlige dvd-plater har plass til mellom 4,7 og 9,4 gigabyte, kan de nye platene lagre mellom 15 og 30 gigabyte. Den økte lagringskapasiteten gjør at filmer og annet innhold for høyoppløselige tv-skjermer (HDTV) kan distribueres på 12 centimeters plater, som dagens dvd- og cd-plater.

NEC og Toshiba er hovedarkitektene bak HD-DVD. Bak konkurrenten Blu-ray står Sony, som har fått støtte fra Dell, HP, Philips og Samsung og en rekke andre store selskaper. Sony sikret seg et forsprang da de lanserte verdens første blå-laser videoopptaker i fjor.

Men ifølge NECs forskningssjef Hiroshi Inada er det film-makerne i Hollywood, og ikke forbrukerne, som kommer til å bestemme hvilket format som skal gå seirende ut av krigen.

-- Hollywood holder en knapp på HD-DVD, hevder Inada ifølge IDG News.

Grunnen er at opptakene på HD-DVD skjer på et lag som ligger mellom to 0,6 millimeters lag med plast, noe som er identisk med dagens dvd-plater. Dermed kan eksisterende produksjonslinjer enkelt konverteres til å produsere HD-DVD.

I Blu-ray er opptakslaget 0,1 millimeter under overflaten på et 1,1 millimeter tjukt substrat. Det krever nytt produksjonsutstyr og økte produksjonskostnader, noe filmindustrien er svært følsom overfor.