MIN ER BEDRE ENN DIN: Ta krigen mellom Linux mot Windows, hvor førstnevnte i hovedsak har havnet på servere og er det mest utbredte operativsystemet der, men Windows vant skjermene til brukerne, skriver Frank Johnsen. Nå er han lei krigføringen. 

Er krigen over?

Med tanke på de forferdelige krigene verden opplever med ødeleggelse, flukt og død, er det godt at noen andre kriger er opphørt.

Publisert Sist oppdatert

Siden jeg skriver i Computerworld så skjønner du godt hva jeg sikter til: De forskjellige "krigene" i dataverdenen. Jeg tenker ikke på League of Legends, Call of Duty eller World of Warcraft, men på "min-er-bedre-enn-din"-krigene.

Typiske i-landsproblemer som vi i data-pressen har elsket opp igjennom årene. Når Novell og 3Com slåss mot hverandre fosset det annonsekroner på klokkeren, eller den tidens flora av fagblader om informasjonsteknologi.

En stund var det OS/2 mot Windows, IBM mot Microsoft. Den vant sistnevnte. Så var det Linux mot Windows, hvor førstnevnte i hovedsak har havnet på servere og er det mest utbredte operativsystemet der, men Windows vant skjermene til brukerne. Jeg hopper over Mac mot røkla, hvilken mobiltelefon som er finest og slike filleting.

Den krigen jeg er glad for er over, er den mellom Microsoft og lukket kildekode på den ene siden, og Java og åpen kildekode på den andre. Det er sikkert nok av dem som mener at .Net er veien til evig lykke, mens andre går for Java.

Det som er så fint nå, er at begge deler er "lov". Microsoft hevder at de elsker åpen kildekode og legger stadig ut saker og ting på Github og andre steder. Samtidig kan du kjøre så mye åpen kildekode og Linux-baserte saker du vil i Azure, skytilbudet til de nyforelskede fra Redmond.

Hvem er så jeg som skal belære noen av verdens beste programmerere og utviklere? Hvor lenge er det siden jeg skrev kode? Nei, tja, jeg har vel ikke skrevet noen programmer eller applikasjoner på tyve år, men jeg har vært så heldig at jeg har fått lov til å følge med utenfra.

For meg som bruker, og for dens saks skyld, it-journalist, er det faktisk litt deilig å slippe å høre de forskjellige menighetene slå hverandre i hodet med hver sin hellige bok, enten det er Mother of all Windows book eller Linus Torvalds' Samlede Verker.

Jeg føler meg faktisk litt tryggere på dagens programvare om den bygges av folk som samarbeider, enn motarbeider hverandre. Det betyr ikke at det ikke skal være faglig uenighet, tvert i mot. Det er gjennom diskusjon med faglige argumenter at innovasjon som oftest skjer.

Da Microsoft i sin tid kjøpte opp Fast, ble utviklerne satt til å skrive om programvaren fra Java til .Net. Hvorfor? Ble det bedre da, eller ble utviklerne satt til å gjennomføre menighetsarbeid.

Microsoft har ofte skiftet strategi og snudd seg raskt. For eksempel i 1995. Da skulle alle Windows-bruke knytte seg til Microsoft Network, MSN. Den gang besto oppkobling for vanlige brukere i å benytte et modem og ringe sin leverandør, som kunne være en BBS (bulletin board system), Compuserve eller en internett-leverandør. Jeg brukte alle tre (ja, internett fra Oslonett). Faktisk MSN også.

Det som skjedde, var at nettleseren Mosaic ble populær og deretter Netscape, og folk koblet seg til internett i stedet for MSN. Bill Gates tok hintet, kjøpte Mosaic og kalte den Internet Explorer, skyflet rundt på MSN og satset på internett.

Nå har Microsoft tatt konsekvensen av at utvikling for nett er forskjellig fra å programmere pc-er, og vil være med å leke med de andre. Selv om det kanskje kan sies at de "tapte", setter jeg pris på at de tar konsekvensen at den generelle utviklingen og legger vekk "not invented here"-holdningen.

Det er kanskje kommet noen "vinnere" ut av denne kampen, men de som i aller størst grad tjener på dette er utviklere av alle typer, både de som jobber foran og de som jobber bak, systemarkitekter og testere. Og ikke minst alle vi andre, som gleder oss til å se nye tjenester og produkter. Uten krangel.