Krimetterforsker til Ibas

Datterselskapet til Ibas i Sverige utvider med en egen etterforskningslab samtidig som de ansetter en merritert kriminaletterforsker fra det svenske politiet som etterforskningssjef.

Göran Fornbrandt har lang erfaring fra politiet. Fornbrandt kommer fra økokrimseksjonen i Uppsala, der han som kriminalinspektør har arbeidet med økonomisk- og datakriminalitet. Fornbrandt har også vært ansvarlig for datakrimutdanning for svensk påtalemyndighet og politi ved den svenske politihøyskolen i Stockholm. Fornbrandt begynte hos Ibas 1. mars.

-- Utro ansatte finnes i alle virksomheter, og i følge en fersk undersøkelse Ibas har foretatt i England har 69,6 prosent av ansatte i privat og offentlig sektor stjålet bedriftsdokumenter og informasjon fra sin forrige arbeidsgiver. Selv om vi ikke kan dokumentere tilsvarende tall i Norge og Norden, er det ingen grunn til å tro at vår verden er annerledes, sier Svein Y. Willassen, dataetterforskningssjef i Ibas AS.

--Vi ser at dette markedet er i kraftig vekst, og for oss er det naturlig å forsterke det svenske datterselskapet med nødvendig og riktig kompetanse, fortsetter Willassen.

Informasjonsteknologien gjør det stadig lettere å stjele sensitiv informasjon. For 30 år siden ville det nesten vært helt umulig å stjele et arkivskap med dokumenter. I dag, derimot, kan ansatte raskt og enkelt kopiere samme mengde informasjon til en CD og stikke den i lommen på vei ut av døren.

--Bedriftene må stramme inn interne rutiner og sikre at hver ansatt vet hvilke følger det kommer til å få hvis de blir tatt i å stjele sensitiv informasjon. Selskapene må etablere tiltaksplaner for slike hendelser, og virksomhetene må bli mer bevisst på hvordan de kan finne bevis, sier Göran Fornbrandt.