Kriminelle ute etter brukte pc-er

Kriminelle ute etter brukte pc-er

Gir du bort pc-en eller selger den brukt? Kriminelle bander kan lett stjele identiteten din.

Mange som kvitter seg med sin gamle pc har ikke slettet dataene godt nok for at de ikke kan hentes ut igjen. Det betyr at det er enkelt for organiserte kriminelle bander å hente ut falske identiteter og bruke dem i andre sammenhenger.

 

Dette viser en studie som er gjennomført av Universitetet i Leicester i England.

 

- Ja, vi har jo sett at det er veldig mange som ikke sletter maskinen sin på en sikker måte, sier Erik Nilssen, produktsjef datasletting i norske Ibas, til Computerworld.no.

 

Eksporterer til Øst-Europa

 

At datasletting er en av de største sikkerhetstruslene er kjent. Men at kriminelle i økende grad benytter seg av dette på en profesjonell måte er en ny utvikling. Identitetstyveri har gjennom phishing og pharming økt enormt det siste året.

 

Ifølge Universitet i Leicester er en av tolv pc-er i verden brukt fra før. Dermed er antallet identiteter som kan ha kommet på avveie enorm. Mange norske brukte pc-er eksporteres, blant annet til Øst-Europa.

 

- Det er større fokus på resirkulere pc-utstyr. Det er mye som eksporteres, typisk til østeuropeiske land. Da mister vi all oversikt med disse pc-er, sier Nilssen.

 

At mange av disse pc-ene fra både Norge og andre land inneholder følsomme opplysninger er det ingen tvil om.

 

- Det at vi fant så mange personlige opplysninger i vår undersøkelse indikerer at det potensielt er en enorm fare for identitetstyveri, sier professor Martin Gill i undersøkelsen.

 

Sletting ikke nok

 

Vanlig sletting av data er ikke nok. Ved å slette data fra en harddisk slettes adressen til den på harddisken, men dataene ligger fremdeles der, inntil de blir overskrevet av andre data. I og med at harddisken er fragmentert er det nesten umulig å overskrive dataene uten å bruke et spesielt program. Det samme gjelder ved formatering av disken eller gjeninstallering av operativsystemet.

 

- For 150 kroner kjøper du et program for å slette all data. Da kan du være garantert at alt er borte. De fleste, både private og bedrifter, bruker mye penger på sikkerhet, men vil ikke bruke kroner når de vil kvitte seg med pc-en, sier Nilssen.

 

På de fleste pc-ene ligger informasjon om nettbruk, adresser, passord og andre følsomme opplysninger. Selv om du ikke vil det, er det nesten umulig å unngå dette.

 

- Tenk at du bestiller noe på nett. Selv om du bruker en sikker betalingsløsning sender de fleste webbutikker en bekreftelse med all informasjon om deg. Med en gang du mottar eposten ligger dette på maskinen din, sier Nilssen.

 

Bruker verktøy

 

For kriminelle er det en enkel sak å få tak i brukte pc-er. På Ebay selges det mange. Harvard-forskeren Simson Garfinkel kjøpte 236 brukte harddisker. Av disse var bare 19 prosent rene for personlige data, skriver InformationWeek.

 

Har noen fått tak i en brukt pc, er det fort gjort å finne frem til data.

 

- Alt som ikke er slettet godt nok kan hente opp på tre minutter. DataRecovery, eller lignende programvare, vil gjøre jobben. Du trenger ikke særlig datakunnskap for å bruke slike verktøy. Etter det vil et enkelt søk på harddisken avsløre de fleste opplysningene, sier Nilssen.

 

Ifølge Nilssen har bedrifter fått større fokus på dette i det siste, men er langt fra i mål.

 

- Vi ser at flere oppfatter dette problemet. Men mange bedrifter gir for eksempel pc-ene videre til ansatte, uten å ha oversikt over hva som skjer med bedriftsinformasjon etter det, sier Nilssen.

 

Les også: Harddisken utleverer deg