Krise i HPs største brukerforening

100.000 Interex medlemmer i USA står uten tilhørighet etter kollapsen i HPs største brukerforening. Her er historien om sammenbruddet.
Forrige uke kollapset brukerforeningen til HP i USA. 100.000 medlemmer står uten brukerforening og den bebudede HP World konferansen i august er avlyst. Problemene kommer som en følge av HPs beslutning om å holde en egen konferanse i år.

Brukerne er ikke spesielt fornøyd. Ifølge IDGs egen nyhetstjeneste mener flere at HP World i regi av brukerforeningen var mye mer giret mot brukerne, og ikke styrt av leverandøren selv.

Systemadministrator Paul Gerke mener at HP World var et bra sted å få ufiltrert informasjon om HP produkter.

- Spesielt sammenlignet med presentasjonen på HPs lagringskonferanse som ble kjørt av HP i mai. De var veldig HP, bla, bla, bla, sier han.

Gerke vil av den grunn ikke delta på HPs nyskapning Technology Forum 2005 som går av stabelen i september.

HP tok opp konkurransen

Interex lukket sine dører uten forklaring. En uttalelse på foreningens hjemmeside slo fast at foreningens ledere hadde funnet det økonomisk nødvendig å lukke dørene.

Nedleggelsen av brukerforeningen kommer ganske nøyaktig ett år etter at HP gikk ut med at de planla sin egen konferanse. Interex og tre andre uavhengige HP-brukergrupper sto overfor et viktig valg: bli medsponsor sammen med HP eller holde egne separate konferanser.

Interex besluttet i august i fjor å videreføre sin egen HP World, som også var foreningens største inntektskilde.

Men flere gikk med bekymringer. Sent i mars i år skrev HP Worlds styreformann Kees denHartigh til den nye toppsjefen i HP, Mark Hurd. I brevet uttrykte han sin bekymring om den konkurransetrusselen som HPs egen konferanse ville utgjøre, samt oppfattelsen om at HP "jobbet hard for å stenge dørene hos Interex".

I sitt brev til Hurd, som denHartigh viste til amerikanske Computerworld i forrige uke, sier han at han har hørt om leverandører som ikke ville leie utstillingsplass på HP World 2005 fordi de ville ha stands på HP technology Forum i stedet.

Hurd svarte ikke på brevet.

Kraftig reduksjon fra HP

HP skulle likevel være den største sponsoren på årets HP World, til en pris av rundt 100.000 dollar, ifølge IDGs egen nyhetstjeneste. Men selskapet kuttet samtidig drastisk tilbake på sin tilstedeværelse på konferansen. Under HP World 2004 leide HP 7.000 kvadratmeter, men på årets konferanse ville selskapet kun ha 900 kvadratmeter.

HP fortalte også Interex at de kom til å kutte ned på antall tekniske sesjoner de ville støtte.

Under tidligere konferanser stod HP-ansatte for rundt halvparten av konferansens 400 sesjoner. Men i år ville HP kun holde rundt 40 sesjoner, ifølge kilder amerikanske Computerworld har snakket med.

David Parsons, ansvarlig for markedsføring av HPs tyngre produkter i Amerika, bekrefter detaljene rundt årets konferanse. Men han sier det er gode grunner til endringene:

Rundt 700 HP-ansatte deltok på HP World 2004, og selskapet brukte konferansen til teknisk opplæring for sine medarbeider såvel som brukere og forretningspartnere. Men i år vil HP stå for denne opplæringen på sitt eget arrangement.

Parsons sier at HP ikke ønsket å skade Interex. Han legger til at HP la frem sine planer om egen konferanse i fjor, og at brukerforeningen tok en "forretningsmessig beslutning" om å fortsette på egen kjøl som før.

Ingen krise i Europa

Brukerforeningene Encompass, ITUG og OpenView Forum International (OVFI) sier at de har solid finansiell ryggrad. Både OVFI og ITUG sier de har planer om å fortsette med egne konferanser samtidig som de jobber sammen med HP på deres konferanse.

HP-UX systemingeniør John Payne, sier han vil savne HP World.

- Når du får reelle brukere til å vise reelle greier, kan du ikke feile, sier Payne.

Brukerforeningen HP-Interex EMEA har i kjølvannet av kollapsen i USA gått ut med en melding om at den vokser. Og oppfordrer tidligere US Interex medlemmer om å gå inn i andre brukernettverk i sine regioner.

- Det er med stor sorg vi har mottatt de dårlige nyhetene om Interex US. Proaktive brukerforeninger er svært viktige for å dyrke frem en vinn-vinn relasjon mellom HP og deres brukere, sier sjefen for HP-Interex EMEA, Alistair King.

HP-Interex EMEA avholdt nylig sin årlige konferanse sammen med ENSA@WORK, HPs største event i Europa. I følge meldingen fra brukerforeningen var det en suksess.