Kritisk til nye HP-utnevnelser

Kritisk til nye HP-utnevnelser

HP-styret har utnevnt fem nye medlemmer. Corporate governance-ekspert advarer mot tette forrretningsbånd til HP-sjefen.

HP-styret har utnevnt fem nye styremedlemmer i forbindelse med den forestående generalforsamlingen i selskapet som finner sted i mars. De nye styremedlemmene skal erstatte fire av dagens medlemmer, som ifølge it-giganten ikke stiller til gjenvalg.

Personene som trer inn i HP-styret er Shumeet Banerji, Gary Reiner, Patricia russo, Dominique Senequier og Meg Whitman. Sistnevnte er et navn mange kjenner til fra hennes tid som toppsjef for Ebay.

De fire medlemmene som ikke stiller til gjenvalg er Joel Hyatt, John Joyce, Robert Ryan og Lucille Salhany. Det nye HP-styret vil fra mars bli bestående av totalt 13 medlemmer.

Tette bånd

Utnevnelsen av nye styremedlemmer vekker visse reaksjoner i analytikerkretser. En av dem som stiller seg kritiske til de nye styremedlemmene, som alle viser seg å ha forretningsmessige relasjoner til HP-sjef Leo Apotheker, er Charles Elson. Elson, som arbeider med corporate governance ved Weinberg Center for Corporate Goverance ved University of Delaware, mener de nye medlemmene må bevise sin evne til å operere på uavhengig basis.

- Dersom styremedlemmene har betydelige forretningsmessige relasjoner til toppsjefen eller andre direktører i selskapet, blir det vanskeligere for dem å opptre objektivt. Medlemmene skal representere aksjonærene, ikke administrerende direktør eller andre. Dette er årsaken til at selskaper vanligvis forsøker å rekruttere uavhengige medlemmer, sier Elson ifølge Bloomberg.

Etter hva avisen erfarer, finnes det flere eksempler på uheldige relasjoner til den nye HP-toppsjefen. En av direktørene er allerede styremedlem i et annet selskap sammen med Apotheker. Minst tre av de andre har vært kunder av den tyske programvareprodusenten SAP, som Apotheker ledet før han overtok sjefsstolen i HP i fjor.

Les også: Tidligere SAP-sjef overtar HP

Avviser kritikk

HP-talsmann Bill Wohl avviser kritikken fra Elson ved å vise til det nye styret, som han mener er et av de mest talentfulle i bransjen for øyeblikket.

Om HP-styret

Dagens HP-styre består av styremedlemmene Marc L. Andreessen, Leo Apotheker, Lawrence T. Babbio Jr., Sari M. Baldauf, Raijiv L. Gupta, John H. Hammergren og G. Kennedy Thompson. Styret ledes av Raymond J. Lane, som også er leder av selskapet Kleiner Perkins Caufield & Byers.