Krokodilletårer for hjemme-pc-ordningen

Bransjen bruker mange ord for å fortelle hvor lei seg de er for at hjemme-pc-ordningen vingeklippes. Men det skaper mange nye muligheter.

- Det er kke noe nyheter for oss, det sier selv, sier Trond Langeland i Canon Norge til Computerworld.no.

Canon er et av selskapene som har solgt mange produkter gjennom hjemme-pc-ordningen. Canon selger digitale kameraer, skrivere og annet utstyr.

Langeland vil ikke kommentere følgene av regjeringens endringer av ordningen får for selskapet hans, men sier det jobbes med alternative løsninger.

Ikke lønnsom

For produsentene av pc-er og pc-utstyr er ringvirkninger av den politiske beslutningen som de rødgrønne overtar av Fos,s kanskje ikke så ille som de vil ha det til overfor omverdenen. Selvfølgelig har det vært penger i ordningene, men samtidig har konkurransen på de store kontraktene vært knallhard. Prisene har blitt presset mer enn nødvendig.

- Vi har ikke vært med i kampen om de store kontraktene i Norge. Det har ikke vært god økonomi i dem. Vi har sett veldig tåpelige kontrakter når det gjelder store avtaler for hjemme-pc-er. Noen ganger ser det ut man holder på å konkurrere ut over sunn fornuft, sier Egil Kvamme, salgssjef i Acer, til Computerworld.no

Acer er en av de store pc-produsentene som har hatt færrest salg gjennom hjemme-pc-ordningen. Selskapet har solgt mange hjemme-pc-er i distriktene til typiske småbedrifter, ifølge Kvamme.

- Totalt sett kan det til og med være litt positivt for oss at ordningen nå settes ned, og de store kontrakter løses opp i et markedet vi kan konkurrere på, sier Kvamme.

Krokodilletårer

De store pc-produsentene gråter krokodilletårer for hjemme-pc-ordningen, men de fleste tror vel ikke at det vil ha noe å si på salgsvolumet.

- Vi har tenkt på dette, og vi kommer opp med løsninger innenfor de nye rammene. Jeg tror ikke, rent enhetsmessig, at dette vil skade oss, sa markedssjef Hans Chr. Seime i Dell Norge tildigere denne måned i et intervju med Computerworld.no.

Endringer vil medføre ekstra arbeid og ny kreativitet. Grensen på 10.000 kroner presser marginene, men vil også føre til at mange kanskje unødvendige tjenester i avtalen vil forsvinne.

- Man må se på alt man får inkludert. For det første er all logistikk og support ofte utvidet utover det som er normalen. Vi ser vel at forslaget på 10.000-kroner er i minste laget, sier Seime.

Forhandlere sliter

Det er utvilsomt selskapene som lever av hjemme-pc-ordningen som sliter mest med endringen. Produsentene vil selge uansett. I Nederland kuttet myndighetene ordningen fullstendig i oktober i fjor, over natten. Ifølge salgstall fra analyseselskapet IDC for 2004 og 2005 har salget vokst med henholdsvis 16 og 19,5 prosent i Nederland. Altså, veksten i pc-salg var større etter at ordningen ble kuttet.

- Folk skal ha pc uansett, det er vi temmelig sikker på. Vi skal tilpasse oss, det gjelder å være der pucken er, for å si det sånn. Det vi lurer litt på er om arbeidsgiverne er interesserte å videreføre en slags hjemme-pc-ordning for sine ansatte på basis av de nye spillereglene, sier Kvamme i Acer.

Han legger til:

- Vi synes det er synd for forhandlere, de får ikke lov til å tjene penger på sin virksomhet som før.