DELER: Den nye økonomien følger i hælene på ny teknologi, advarer kronikkforfatter. Illustrasjon: iStock

En digital økonomi for alle

KRONIKK: Arbeiderpartiets fornying av arbeidsmiljøloven må ta høyde for samfunnsutviklingen, og ikke bare skue nostalgisk bakover i tid.

Publisert Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre varslet nylig at Ap vil gå til valg på å forsterke og fornye arbeidsmiljøloven. Han mener det er viktig å sikre både "trygghet på jobb, og trygghet i jobb", og trekker frem delingsøkonomien som eksempel på hvorfor det er nødvendig med en revidering.

Trygghet i arbeidslivet er noe som bør veie svært tungt. Det store spørsmålet er imidlertid om trygghet i dag og i morgen er det samme som for bare få år siden.

Journalist Tim Adams skrev i The Guardian at "min far hadde én jobb i sitt liv, jeg har hatt seks jobber i mitt, og mine barn vil ha seks jobber på samme tid gjennom sine liv". Der det tidligere var vanlig å være i samme bedrift hele arbeidslivet, ser vi nå at bedriftene har stadig kortere levetid, og det kreves stadig mer omstilling for å holde seg flytende. Er det da tryggere å holde seg til én jobb enn å ha seks jobber på samme tid?

Arbeidsmiljøloven skal gi grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon for alle arbeidstakere. Da må loven også være så fleksibel at den tar høyde for utviklingen i arbeidslivet. I Norge har vi mer enn 90 prosent fast ansatte i arbeidslivet, og vi har ennå ikke sett noen stor endring i andelen selvstendig næringsdrivende. I en undersøkelse blant NHOs medlemsbedrifter svarer ni av ti at fast ansettelse bør være hovedregelen. Likevel svarer 65 prosent at de fremover forventer større innslag av innleie, selvstendig næringsdrivende eller midlertidige stillinger.

I en undersøkelse Samfunnsviterne og Agenda har gjennomført om frilansere var det ingen som omtalte seg som "ufrivillige frilansere". I stedet la de vekt på at en frilanstilværelse gjør det mulig å arbeide med det de ønsker. Samtidig kan det være en måte å bevare en tilknytning til arbeidslivet når man av ulike grunner er på vei ut, eller en vei tilbake til arbeidslivet når man har havnet utenfor.

Det er ikke penger som er den primære drivkraften, men ønsket om frihet, fleksibilitet og muligheten til å realisere egne drømmer som ligger bak valget om en friere tilknytning til arbeidslivet. Man bytter altså den tradisjonelle forståelsen av "trygghet" i mer frihet og fleksibilitet.

Aktørene i delingsøkonomien har organisert seg i Abelia og NHO for å få hjelp til å bli regulert på en fornuftig måte. Delingsøkonomien utfordrer regelverket, arbeidsmiljøloven inkludert, men vårt grunnsyn har vært å regulere på en måte som fremmer verdiskaping, og som ikke hemmer innovasjon.

Man kan mene hva man vil om delingsøkonomien, men man kan ikke stoppe den teknologiske utviklingen.

Man kan mene hva man vil om delingsøkonomien, men man kan ikke stoppe den teknologiske utviklingen. Norge bør derimot gripe mulighetene som dukker opp, men da må det vurderes om de som velger en alternativ tilknytning til arbeidslivet bør få bedre rettigheter. Regler om arbeidstid, ferie, sykepenger, dagpenger og pensjon varierer sterkt avhengig av om man er arbeidstaker, frilanser eller selvstendig næringsdrivende.

Den siste tiden har Ap gjort seg bemerket på digitalisering, og er på god vei forbi andre partier som tidligere har tatt sterkere til orde for mulighetene i den digitale økonomien. Jonas Gahr Støre var tydeligere enn noen gang tidligere under Abelias årskonferanse i august, hvor han lanserte partiets fem punkter for teknologisatsing i skole og arbeidsliv. Vi ser frem til en valgkamp hvor digitalisering omsider kan bli et hovedtema. Et godt utgangspunkt for debatten er å se på hvilke samfunnsendringer som følger med den digitale utviklingen, og erkjennelsen om at "trygghet i arbeidslivet" kanskje ikke betyr det samme i morgen som det gjorde i går.

Kjetil Thorvik Brun er fagsjef i Abelia.