Kronprinsen i it-Norge

Kronprinsen i it-Norge

Computerworld har kåret makteliten i it-Norge. Telenors Jon Fredrik Baksaas troner suverent, mens Endre Rangnes i EDB framstår som en solid kronprins.
Nylig kom nyheten som til de grader demonstrerer dette bildet.

Som majoritetseiere har Telenor god kontroll på EDB. En ny storavtale mellom EDB og DnB NOR er verdt opp mot fem milliarder kroner. Baksaas kan være fornøyd med både datteren og kronprinsen.

Verre er det kanskje for EDBs finske konkurrent Tietoenator, som en stund lå godt an til å komme inn i den norske bankvarmen. Tieto tegnet nemlig en lukrativ avtale om salg av applikasjoner til daværende Gjensidige NOR, før fusjonen var et faktum.

Da sammenslåingen endelig ble bekreftet, måtte avtalen med Tieto fryses. Den nye storbanken skulle evaluere hele sin it-strategi. Og da var det ikke snakk om å hente inn ukjente konsulenter.

Nei da, man holdt seg med det trygge. DnBs hovedpartner på drift hadde i alle år vært EDB Fellesdata, og før det, Fellesdata. Selvgfølgelig fikk EDB også konsulentjobben.

Det er derfor ingen bombe at konsulenten EDB, etter måneders evaluering, kom fram til at den ideelle driftspartneren fortsatt skulle være EDB.

EDB er også valgt som partner for forvaltning og utvikling av applikasjonsporteføljen, og til å bistå med samlokalisering av konsernets kontornett og reduserte it-kostnader. Er det dette som kalles konsolidering?

Når det gjelder sparing, har i hvert fall Rangnes spesialkompetanse. Vi har denne uken nemlig også registrert at EDB skal "gjennomføre effektiviseringstiltak" etter overtakelsen av Telenors driftsavdeling.

Hele 180 millioner er satt av til restrukturering, som det heter på fint når mange ansatte skal sies opp. I likhet med Baksaas har Rangnes gjentatte ganger vist at han er god med sparekniven.

For bankens, og bankkundenes skyld, er det å håpe at EDB gjør en like god jobb når det gjelder teknologivalg, drift og sikkerhet. Men vi har jo både bankens og EDBs ord på det.

Så det går helst bra.