Kundene må straks droppe XP. Men kan de velge Windows 7?

Kundene må straks droppe XP. Men kan de velge Windows 7?

Microsoft vurderer salgs-stopp på Windows 7 for å presse kundene over på Windows 8.

Microsoft meldte i forrige uke at de hadde stoppet leveringene av Windows 7 til forhandlere og pc-produsenter. I går var denne meldingen endret til at saken fortsatt var til vurdering.

Bak det hele ligger et intenst ønske om at når profesjonelle brukere som innen tre måneder må skifte fra Windows XP, skal velge Windows 8 og ikke Windows 7. Dette er i konflikt med et like intenst ønske om ikke å danse flat tango på tærne til partnere og store kunder.

XP over og ut

Windows XP oppdateres ikke lenger fra april neste år, og dermed vil de fleste bedrifter med krav til vedlikehold og sikkerhet måtte skifte til nyere klient-OS-løsninger. Men Windows XP har klort seg godt fast, og den endelige sluttdatoen har vært utsatt flere ganger etter press fra kundene.

Disse kundene har vært store selskaper som har vært fornøyd med hva de fikk fra Windows XP, spesielt etter den store sikkerhetsoppgraderingen i 2004. Det var denne oppdateringen som gjorde XP fullmoden som stabil og god. Alle versjoner av Windows etter dette har for en stor del vært vurdert som ikke verdt investering i endring, utrulling, ny maskinvare og lisenser for de største selskapene.

Høyere pris og salgsstopp

Giganten har de siste månedene brukt pris som virkemiddel for å få bedriftene til å gå til moderne Windows 8, med høyere pris for lisensene til forgjengeren.

Windows 7-lisenser selges ikke lenger fra nettbutikken til Microsoft. Det betyr likevel ikke at det er tatt en endelig beslutning.

Nå er det to datoer som er i limbo. Den ene er datoen for når Windows 7 ikke lenger selges ut til forhandlere, den andre er datoen for når PC-produsentene ikke lenger får lisenser til forhåndsinstallering av Windows 7. Begge er nå til vurdering, ifølge nyhetstjenesten til Computerworld.

Den endelige sluttdatoen for støtte og oppdateringer for Windows 7 er ikke endret. Operativsystemet, som ble lansert i oktober 2009, vil seile sin egen sjø fra 14. januar 2020.