OPTIMALT: Det finske selskapet Weoptit har nesten bare doktorgrader blant de ansatte, over 100 vitenskapelige publikasjoner og egenutviklete algoritmer som slår det meste på markedet. Alt for å optimalisere. (Ill: Gerd Altmann/Pixabay)

It-kjempene i full AI-krig

Apple og Intel utfordrer IBM, Google og Amazon.

Publisert Sist oppdatert

Teknologigigantene legger milliardbeløp på bordet for å kjøpe inn og utvikle kunstig intelligens. Apple og Intel vil ikke være dårligere.

Kappløpet er i gang

For en drøy uke siden sikret Apple seg Seattle-selskapet Turi. For nærmere 1,7 milliarder kroner skaffet teknologikjempen seg et oppstartsselskap som satser fullt ut på maskinlæring, teknologien som skal gjøre kunstig intelligens (AI - «Artificial Intelligence») smartere.

På overflaten ser det ut som en enkel forretning: Turi besitter antakelig teknologi som kan gjøre Siri smartere, for Apple vil ikke bli forbigått av Google Assistent eller Amazon Alexa.

Men parallelt med taleassistentene foregår det et større hektisk kappløp.Alle de store teknologiselskapene investerer milliardbeløp innen kunstig intelligens. Mange mener det er der framtiden ligger.

- Det er der teknologiselskapene vil vokse videre, sier Vineet Asthana i investeringsbanken Berkley Noyes til IDG News Service.

Apple og stordata

For Turi gjør ikke bare Siri smartere. Turi har også utviklet verktøy som kan hjelpe Apple til å bli et fullskala analyseselskap, som kan lese side kunders tanker – eller i det minste å gjette hva de ønsker.

- Turi er et selskap som holder på med maskinlæring og analyser, som bruker datavitenskap og algoritmebaserte applikasjoner for å forstå forbrukernes hensikter. De er stordata-aktører med en programvareplattform, sier Vineet Athana.

Han mener det er ett område som Apple plasserer seg i direkte konkurranse med IBM og Amazon: IBM har sitt multiverktøy og verdensberømte Jeopardy-vinner Watson, mens Amazon har sin Alexa.

Turi er langtfra Apples første oppkjøp innenfor AI, det siste året har de lagt beslag på både Perceptions bildegjenkjenning, Vocallq som jobber med talegjenkjenning og Emotient som analyserer følelser.

Intel vil også være med på leken

Mens IBMs Watson deltar i gameshows og Googles Alphago henter hjem storseire i spillet Go for millioner av tilskuere, har Intel vært henvist til tilskuerbenken. Men nå har brikkegiganten våknet.

I forrige uke ble det kjent at Intel kjøper opp oppstartsselskapet Nervana Systems, som spesialiserer seg på dyp maskinlæring. Prisen ryktes å havne i tremilliardersklassen.

I tillegg til at Nervana har bygd sin egen plattform for maskininnlæring, utvikler de også - passende nok - spesialtilpasset maskinvare. Det dreier seg om en spesialbrikke, såkalt ASIC («Application Specific Integrated Circuit») som er skreddersydd for dyp maskinlæring. Det er denne prosessen som er påkrevd for å trene opp en AI til å for eksempel bli bedre på å kjenne igjen bilder.

Henter inn forspranget

I et blogginnlegg uttaler Diane Bryant, sjef for Intels datasenteravdeling, at kjøpet «kommer til å utvikle Intels AI-portefølje og forsterke ytelsen for dyp maskinlæring, i tillegg til å redusere totalkostnaden for våre Intel Xeon og Intel Xeon Phi prosessorer».

Forsterke er kanskje å ta i. Det eneste større AI-oppkjøpet Intel har gjort, er oppkjøpet av Saffron i fjor høst. Men analytikeren Paul Teich hos Tirias Research ser på nyheten om Nervana-oppkjøpet som et tydelig tegn på oppstarten av Intels AI-reise.

- Intels jakt på superdatamaskinene har vært fremgangsrik, men selskapets maskinvaredesignere har bommet på overgangen til kunstige neuron-nett som skjedde for et par år siden, sa han til IDG News Service.

Men konkurrenter som Nvidia har utviklet maskinvare bygd for maskinlæring har Intel gått videre i gamle spor, mener han.

Det er likevel ikke for sent å melde seg på konkurransen. Med Nervana under sin paraply mener Paul Teich at Intel har en sjanse – og at de har «erkjent å ikke ha sett potensialet» i AI-utviklingen.

- Uten dette oppkjøpet hadde de ikke hatt et produkt å fylle tomrommet i sin portefølje på minst to år, sa han.

Mer og mer penger inn i AI-bransjen

Apple og Intel er på langt nær de eneste eksemplene. Mye tyder på at 2016 kan bli et rekordår for AI-investeringer. Ifølge Pwc har teknologiselskapene gjennomført 29 AI-relaterte oppkjøp hittil i år, sammenlignet med 37 for hele fjoråret, skriver Wall Street Journal.

Det er vanskelig å si eksakt hvor mye penger som blir investert, siden teknologiselskapene ofte er hemmelighetsfulle. Men eksemplene over viser at det ofte dreier seg om svært store summer.

- AI er på vei til å forvandle bransje etter bransje, kommenterer Andrew Ng som er maskinlæringsekspert i kinesiske Baidu til avisen.

Han hevder at oppkjøpene handler om mer enn å bare skaffe seg ny teknologi. Like viktig er å få tak i AI-talentene som har blitt lokket av de banebrytende oppstartsselskapene. Utviklingen går videre i stort tempo, så det er viktig å ha personell som klarer å henge med i svingene og ligge i forkant av utviklingen.

Artikkelen er opprinnelig skrevet av Simon Campanello i Computersweden, og er oversatt og tilrettelagt av Stig Øyvann.