Kursmassakre i Elpida

Kursmassakre i Elpida

Verdens tredje største minneprodusent står med én fot i graven. Konkursbegjæringen ga et kursfall på 97 prosent.

Minneprodusenten Elpidas konkursbegjæring ser ut til å ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over for selskapets investorer.

Milliard-gjeld

Etter fem kvartaler med tap og en gjeld som nærmer seg 500 milliarder yen, står selskapet nå med én fot i graven.

Les også: Elphida frykter konkurs

Med 448 milliarder yen i gjeld, tilsvarende 30,9 milliarder kroner. Selskapet har etter hva Bloomberg erfarer ikke lyktes med å diversifisere virksomhet sin i retning av det markedet ser ut til å etterspørre, nemlig spesialiserte RAM-løsninger til bruk i mobile enheter som Iphone og Ipad.

Dermed har selskapet også tapt terreng i forhold til rivaler som Samsung. Resultatet viste seg klart og tydelig da investorene flyktet fra aksjen i en handel som nærmest nullet ut alt av verdi.

Kursmassakre

Nyheten om konkursbegjæringen sørget for at det ble trangt i dørene i handelen på Tokyo-børsen. Aksjonærer som nærmest lempet aksjer ut gjennom vinduet ga raskt effekt på kursen, som ved stengetid onsdag viste et kursfall på hele 97 prosent.

Den kraftige nedturen var en realitet etter at børsen åpnet for fri handel i aksjen etter å ha lempet på tidligere handelsrestriksjoner. Tokyo-børsen vil etter hva Bloomberg erfarer nå gjeninnføre begrensninger i hvor store kurssvingninger som tillates i løpet av en handelsdag.

Ved børsens stengetid var verdien av Elpida-aksjen dermed redusert til stusselige syv yen per aksje.

Rivaler i medvind

Mens Elpida-aksjen har stupt, har flere av selskapets rivaler dratt fordel av investorer på utkikk etter alternative plasseringer. Erkerival Samsung-aksjen la på seg 1,8 prosent i handelen på Seoul-børsen, mens en annen halvlederprodusent, Hynix Semiconductor, økte 1,2 prosent. I New York-børsens handel var det Micron Technology som satte tonen i kjølvannet av Elphidas nedtur med en kursoppgang på 3,7 prosent til 8,88 dollar per aksje i går.