Kutter brukerstøtten for Lotus Notes 5

Kutter brukerstøtten for Lotus Notes 5

Fredag er siste dag med brukerstøtte på versjon 5 av Lotus Notes. IBM vil ha kunden over på versjon 7.

ONKEL DONALD/OSLO: Kafeen Onkel Donald midt i Oslo sentrum var onsdag tettpakket med Lotus Notes-kunder. Det ble holdt medlemsmøte i Lotus Software Brukergruppe og et av temaene var nyhetene i Notes/Domino Release 7.

På fredag 30. september er det slutt på brukerstøtten for versjon 5. Men de fleste kundene er ifølge IBM ferdig med denne versjonen.

- Det er veldig få igjen. Noen har ventet på versjon 7 før de oppgraderer, sier Tommy Oustad i IBM, som på medlemsmøtet holdt en presentasjon om klienten i versjon 7.

- De ikke oppgradere, men dette er noe de aller fleste gjør veldig frivillig. Bedringene i funksjonalitet gjør at det er god butikk å oppgradere, sier IBMs direktør for IBM Software, Bjørn Nordby, til Computerworld.no.

Usikre tall

Men akkurat hvor mange Notes-kunder der ute som fortsatt sitter på R5-versjonen, er det vanskelig å få eksakte tall på. Ifølge IBM er det totalt mellom 450.000 og 500.000 Notes-brukere i Norge.

Ementor, som har endel Lotus-konsulenter ute hos sine kunder, har et litt annet bilde av situasjonen enn IBM.

- Etter det jeg har fått opplyst, bruker mellom 25 og 30 prosent av Notes-brukerne vi er konsulenter hos, versjon 5, sier Karin Løkke, løsningsansvarlig for IBM-progamvare hos Ementor.

Det er dermed rimelig å anta at noen tusen brukere er uten brukerstøtte fra i morgen, selv om det er få i forhold til totalen.

Bedre drift

Bedre vekstmuligheter på klientsiden er IBMs hovedargument for å oppgradere til versjon 7.

- På 6.0 var fokus på total eiekostnad, på 6.5 var fokus på klienten. I versjon 7.0 er det skalering: du kan ha fra 30-400 prosent flere brukere, sier Tommy Oustad.

- Når det gjelder 7.0 er hovedargumentet bedringer på driftssiden. Det er gjort en del fikser i Sametime, blant annet, og prosesseringen er raskere og har bedre CPU-utnyttelse, sier Pål Engh i Gjensidige, en av deltakerne på medlemsmøtet.

Ifølge Bjørn Nordby var veksten IBMs programvare på vel 20 prosent i første halvår 2005, sammenlignet med året før, og dette reflekteres i veksten for Notes. Tall fra andrekvartalet viser en vekst på 17 prosent på verdensbasis, og 53 prosent i Norden.

Mange fusjoner

Veksten reflekterer en blanding av nykjøp og oppgraderinger. Det har vært mange fusjoner i de nordiske landene, og det er i følge Nordby et sterkt behov blant kundene for å videreutvikle plattformene.

- Bredden av kunder øker. Vi har også hatt endel fusjoner og oppkjøp, der kundene konverterer fra Microsoft Exchange til Notes. Det store bildet er at dette markedet er nokså jevnt fordelt mellom IBM og Microsoft, og det er stabilt, sier Nordby.