Kvier seg for julekjøp på nett

Kvier seg for julekjøp på nett

En av fem forbrukere vil ikke gjøre sine julekjøp over internett fordi de frykter for sikkerheten. Her er ti tips til sikker handel på nettet.

Dette viser en undersøkelse Business Software Alliance (BSA) har utført blant mer enn 4700 internettbrukere i Canada, Tyskland, Storbritannia og USA. 72 prosent av respondentene uttrykker en generell skepsis mot å handle over nettet.

- I en travel førjulstid er det fristende å gjøre unna julehandelen på nettet. Det er viktig å være klar over at dette kan representere en sikkerhetsrisiko, men ved å følge BSAs ti tips bør alle kunne handle sikkert på nettet, sier Eilert Hanoa, formann i BSA Norge i en pressemelding.

Han legger til at undersøkelsen viser at sikkerhet på nettet er av stor betydning for forbrukerne. Derfor er det viktig å ta sine forhåndsregler når man gjør sine innkjøp på internett, ved for eksempel å sørge for å alltid ha oppdatert sikkerhetsprogramvare installert på datamaskinen.

BSAs ti tips til sikker handel på nettet:

1. Installer sikkerhetsoppdateringer Programmer som er installert på PC-en og operativsystemer bør oppdateres regelmessig.

2. Installer anti-virusprogramvare og forsikre deg om at den er aktivert. De fleste anti-virusprogrammer innehar en automatisk oppdateringsfunksjon.

3. Installer en brannmur. En brannmur vil beskytte din PC mot uautorisert tilgang og bruk av hackere.

4. Stol på instinktene. Når du kjøper programvare eller andre produkter på internett, og prisen er for god til å være sann, så er den trolig det. Vær spesielt nøye der hvor forhandleren tilbyr "back-up"-kopier av programvare. Dette er en klar indikasjon på at programvaren er ulovlig. I tillegg bør du unngå samlinger av programvare fra ulike leverandører på én enkelt CD.

5. Gjør hjemmeleksene dine. Se etter en feedback-seksjon på nettsiden, og se etter kommentarer om forhandleren basert på tidligere transaksjoner. Se etter et godkjenningsmerke fra et selskap du stoler på.

6. Forstå "Privacy Policy". Finn og les websidens "privacy policy" for å forstå hva slags personlig informasjon som kreves i tillegg til hvorfor og hvordan den vil bli brukt.

7. Sørg for sikker betaling. Før du oppgir din betalingsinformasjon, bør du sjekke at internett-oppkoblingene du bruker er trygge.

8. Sjekk forhandleren. Vær på vakt dersom forhandleren som forsøker å selge deg programvare ikke finnes på produsentens nettside.

9. Forstå betingelsene for overføring. Få klarhet i betingelser for retur og refusjon, leveringskostnader og sikkerhet før du fullfører transaksjonen.

10. Gjenkjenn søppelpost. Søppelpost er ofte kjennetegnet ved at du ikke gjenkjenner avsendernavnet, det er skrivefeil i emne-feltet, og prisene er for gode til å være sanne.