Kvinner presses ut av Linux-miljøene

Kvinner presses ut av Linux-miljøene

Mannsjåvinisme kan være en grunn til at kun to prosent av alle Linux-utviklere er kvinner.

Dette mener i hvert fall et panel på den årlige O'Reilly Open Source Convention i Portland, Oregon. Panelet tok opp saken for å finne en måte å få slutt på den skjeve kjønnsfordelingen.

 

At kun to prosent av Linux-utviklerne på verdensbasis er kvinner har de funnet ut ved å saumfare flere univeritets- og private studier. Dette tallet er langt mindre enn kvinneandelen i den proprietære programvareindustrien. Her er 25 prosent av alle utviklerne kvinner.

 

Good old boys 

 

Deltakerne i konferansepanelet hevder at barrierene som kvinner møter i åpen kildekode-miljøene inkluderer sjåvinisme fra mannlige utviklere som har for vane å poste eller uttale stygge kommentarer i forksjellige fora. I tillegg må de stange mot "old boys"-nettverkene som florerer i miljøene.

 

Linux-ekspertene i norske Linpro ønsker også å motarbeide underrepresentasjonen av kvinner i miljøene, men daglig leder Trond Heier er ikke enig i at det er mannsjåvinisme som er årsaken.

 

- Det er et miljø med egen stil, men jeg synes ikke at det er mannsjåvinistisk. Historisk sett har miljøene vært litt lukket, men nå begynner det å bli så stor spredning av Linux og åpen kildekode at det ikke lenger burde være en grunn, sier han.

 

Spesielt image 

 

Han tror heller at det kan ha litt  med image og gjøre. It-bransjen generelt har et teknopreg som er enda mer forsterket i Linux-miljøet. Mange tror at man må ha Linux og åpen kildekode som lidenskap for å kunne jobbe med det.

 

- Det er litt trist at kvinner går glipp av det mest voksenede markedet i bransjen på grunn av fordommer. Jeg tror det har litt med selvtillit å gjøre. Kvinner føler kanskje at de må ha dokumentert kunnskap for å jobbe med dette, mens menn liker å fortelle om hva de kan fordi de har lært seg det på egenhånd, sier Heier.

 

For å bøte på dette, tilbyr Linpro gratis Linux-kurs for jenter og de kan vise til fulltegnede kurs.

 

- Jeg synes det blir et mer amputert og ensidig arbeidsmiljø med så få kvinner. Jeg tror man yter bedre hvis man har en større bredde blant sine ansatte, sier han.