Lag din egen værmelding

Lag din egen værmelding

Netcom samarbeider med Meterologisk institutt for å levere oppdatert værinformasjon via wap.
Alle snakker om det, men ingen gjør noe med det. Er det én ting vi nordboere er interessert, så er det hvordan været kommer til å bli.

Og det er nettopp nordmenns nærmest sykelige trang til å vite hvordan været er neste gang de kikker ut vinduet Netcom håper å tjene noen kroner på, i samarbeid med Meterologisk institutt på Blindern.

Viser bevegelse

Har du en mobiltelefon med mms og gprs kan du via Netcoms wap-portal nå enkelt få opp værsituasjonen der du befinner deg. Under det som heter værradar får du opp all nedbørsaktivitet de to foregående timene. Svært avanserte radarer, som dekker hele Sør-Norge, oppdaterer informasjonen.

Animasjonen viser hvordan nedbørsområdene beveger seg. Med litt trening skal det ikke mye fantasi til for å forutsi hvor nedbøren kommer til å falle de neste timene.

I tillegg kan mobilbrukerne få se satellittbilder som viser skyforholdene det siste døgnet. Dette er de samme bildene som av og til vises under værmeldingen i Dagsrevyen. I praksis betyr det at vi alle kan leke metereologer og trene oss opp til å forutsi været. Hva mer kan en nordmann ønske seg?

-- Vi har tilpasset løsningen som i dag ligger ut på internett til wap. Denne tjenesten er et godt eksempel på hvordan nett-tjenester blir tilpasset mobilt internett, sier Arne Rødseth, markedsansvarlig for innholdstjenester i Netcom.

Passer til 3G

I dag tar det typisk fem til ti sekunder å laste ned bildene som viser værutviklingen. Med Netcoms gprs-priser blir kostnadene 20 øre for ett stillbilde og 50 øre for en animasjon. I alle fall fram til september når tjenesten lukkes.

-- Vi har erfaring for at folk er villige til å betale for denne typen tjenester, sier Rødseth.

Mange synes nok fortsatt at wap er lite brukervennlig og går for treigt. Med 3G vil nedlastingstiden reduseres drastisk. I Netcom tror man at værinformasjon og andre tjenester som forutsetter overføring av endel data, vil kunne åpne markedet for raskere 3G-telefoner.

Wap vokser

Nederlagsdømte wap (wireless application protocol) brukes stadig mer, blant annet under nedlasting av polyfone ringetoner. Men også regulær wapping, eller surfing på mobilt internett, vokser.

Hver dag er er 20.000 personer inne på Netcom wap-portal og antallet øker stadig. Særlig i ferieperioder som sommeren, jul og påske øker bruken kraftig. Rødseth har god tro på at folk tar seg bryet med å finne fram til wap-sidene der værinformasjonen ligger.

-- Bruken av wap øker merkbart. Telenor har kjørt ganske underholdende wap-reklamer i det siste. Disse kommer også Netcom til gode, sier han.

Netcoms innholdsutviklere fryder seg over at folk fortsatt kjøper nye mobiltelefoner i stor skala. I fjor ble det solgt 1,66 millioner mobiler i Norge. Tallet i år ser ut til å bli nesten like høyt.

60 prosent av Netcom-kundene har gprs, 35 prosent har mms, mens 25 prosent av kundene har kameramobil. I løpet av året vil enda flere ha telefoner som kan utnytte de stadig mer avanserte tjenestene Netcom og de andre mobiloperatørene tilbyr.