Lag ditt eget rom-eksperiment

Lag ditt eget rom-eksperiment

Lenovo, Youtube og NASA inviterer ungdom til å designe vitenskaplige verdensromsforsøk.

Synes du vitenskap og romfart er spennende? Er du mellom 14 og 18 år?

Da er kanskje dette noe for deg:

Pc-leverandøren Lenovo inviterer, i samarbeid med Youtube og NASA, ungdom til å designe eksperimenter som skal utføres på den internasjonale romstasjonen ISS, og streames live på Youtube.

Det er to klasser, aldersgruppen 14 til 16 år, og 17 til 18. De to vinnerne vil få velge mellom å gjeste en utskytning til ISS i Japan eller delta på astronauttrening i Russland.

Man kan delta alene eller i en gruppe på inntil tre personer, og eksperimentet må presenteres i en Youtube-video.

Juryen som skal avgjøre hvem som får sine eksperimenter utført 400 kilometer oppe i luften inkluderer blant annet den verdenskjente teoretiske fysikeren Stephen Hawking og flere tidligere astronauter. Vinnerene skal kåres i et samarbeid mellom juryen og Youtube-samfunnet.

Seks regionale finalister skal samles i Washington D.C. i mars neste år, og vil få sjansen til å oppleve hvordan det føles å sveve rundt i vektløs tilstand i en Zero-G flight.

Zero-G flight, ofte kalt "the Vomit Comet" (spy-kometen) av astronauter i trening, skaper vektløshet i omtrent 25 sekunder av gangen gjennom kraftige stup mot jorden.

Av de seks regionale finalistene velges en heldiggris fra hver klasse som skal få sitt eksperiment utført på romstasjonen. I tillegg vil de to få velge mellom enten å besøke Tanegashima i Japan for å se oppskytning av en rakett til ISS eller delta på treningssenteret i Star City, Russland, hvor kosmonautene trener.

Detaljer

De som ønsker å delta må sende innen video på to minutter innen 7. desember 2011. Videoen trenger ikke være avansert, men må inneholde forklaring av følgende:

  • Spørsmål: Det vitenskapelige spørsmålet du vil teste.
  • Hypotese: Et antatt svar på det vitenskapelige spørsmålet.
  • Metode: En enkel forklaring av metodene som skal brukes for å utføre eksperimentet og teste hypotesen i mikrogravitasjon.
  • Resultat: Det forventede resultatet av eksperimentet.

Det er lov å sende inn inntil tre eksperimenter i en av to vitenskapelige disipliner, biologi eller fysikk.

De 60 beste blir annonsert 3. januar 2012, og det er da juryen begynner å bedømme innsendte eksperimenter, og offentligheten kan stemme på sine favoritter.

Konkurransen er åpen for ungdommer fra hele verden, og bidrag kan leveres på Youtube Spacelab.

Lenovo i verdensrommet

Lenovos Thinkpad laptoper har lang fartstid i romfart, og har vært brukt i dusinvis av romfergenes oppdrag. De brukes i dag på den internasjonale romstasjonen ISS.

- Spacelab komplementerer vårt engasjement med utdanning ved å gi lærere over hele verden en enestående sjanse til å tenne elevenes kreativitet og ønske om å lære, og sammen hjelper vi til med å løse noen av universets store gåter, sier Mike Schmedlen, direktør for global utdanning i Lenovo.

For å markere selskapets bidrag til romfart og vitenskap, har Lenovo lansert et spesielt Space Lab Special Edition Thinkpad nettbrett som er fyllt med romfarts- og utdannings-relaterte applikasjoner, i tillegg til et jakkemerke fra ISS, klistremerker, bæreveske og hodetelefoner.

Youtube satser mer på utdanning

Også Youtube er stolte av sin satsing på utdanning, og Spacelab er bare ett av flere områder.

Youtube EDU har en flott samling av videoer i en rekke fag og temaer, og Youtube Teachers hjelper lærere å gjøre effektiv bruk av video en del av undervisningen.

- Som selskap har vi engasjert oss i den kommende generasjonen med forskere. Youtube lanserte Space Lab for å gi vanlige studenter den ekstraordinære muligheten til å få sitt eksperiment utført i verdensrommet, sier Zahaan Bharmal, merkedssjef for Google og mannen bak Space Lab-prosjektet.

- Space Lab-kanalen på Youtube skal være en base for å skape, dele og oppdage de beste romfarts- og vitenskapsvideoer i verden. Målet vårt er å oppmuntre skoleelever til å utforske vitenskapens verden, både her på jordkloden og videre utover, avslutter Bharmal.

Se video-presentasjon for Space Lab her: