Lager rot i stua

Lager rot i stua

For mange standarder gjør det tungtvint å få utstyret i det "digitale hjem" til å fungere godt sammen.
Sist uke viste Consumer Electronics Show (CES) at det "digitale hjem", altså stuer og soverom proppet med elektronisk utstyr, er i ferd med å ta form. Digitale kamera, medie-avspillere, spill-konsoller og et vell av andre dingser av ulike avskygninger er blitt allemannseie.

Baksiden av medaljen er at det ikke er definert gode standarder for hvordan de ulike enhetene skal snakke sammen. Eller rettere sagt, det er definert for mange gode standarder for samvirke.

-- Produsentene har ikke gjort en god jobb når det gjelder å etablere interoperabilitet. Jeg tror det kommer til å stå i veien for at en del av de nye produktene blir allemannseie, sa Frans van Houten, toppsjef i Philips Semiconductors, under en paneldebatt på CES.

Utfordringen er ikke av teknisk karakter, men å få produsentene til å bli enige om felles standarder. Inkompatible minnekort og nedlastbar musikk som bare kan spilles på bestemte avspillere, illustrerer at underholdningsindustrien har en lang vei å gå.

Windows holder ikke

Digital Living Network Alliance (DLNA) ble etablert i 2003. Gruppen, som består av medlemmer fra mektige selskaper som Microsoft, Nokia, HP og Samsung, arbeider med å få til samvirke mellom utstyr som følger ulike standarder. De første retningslinjene er utgitt, og de første produktene underveis, opplyser DLNA-formann Pat Griffis (Microsoft) til IDGs nyhetstjeneste.

Under paneldebatten på CES hevdet Griffis at pc-er med Windows er en god plattform å bygge det digitale hjem på. Han fikk umiddelbart svar på tiltale. Philips' van Houten påpekte at Windows langt fra er bra nok for alle anvendelser.

-- Ikke alle vil ha Windows i alle apparater. Vi ønsker ikke å få opp "blå-skjermen" når vi sitter i sofaen og ser på tv, understrekte Philips-toppen.