Lagring for studenten

Lagring for studenten

Trenger du å frakte dokumenter mellom hjem og skole, eller har du ikke plass til videosamlingen på pc-en?


Vi har sett på fem produkter som kan være aktuelle for studenter som trenger å transportere data og ha som digitalt arkiv knyttet til bærbar eller stasjonær pc hjemme.

Lett å frakte

Western Digital Passport er kompakte harddisker som er lett å frakte med seg.

Western Digitals Passport II-serie av usb-harddisker leveres med kapasitet på 80, 120, 160 og 250 GB. Harddisken veier ikke mer enn 190 gram inkludert usb-kabelen og måler omtrent 13 x 8 x 1,5 cm (LxBxH). Størrelsen gjør den enkelt å ha disken med i sekken/vesken sammen med den bærbare. Til nøds går den også i bukselomma, men er nok litt for stor til at det er en direkte komfortabel måte å frakte den på.

Det er ingen ekstern strømforsyning, og harddisken vil normalt sett la seg drive av strøm fra usb-porten, også ved batteridrift på den bærbare.

Denne typen harddisker er ikke like raske som interne eller større eksterne, men ytelsen er fortsatt god – i praksis vil man kunne få over 20 MB/sek overføringshastighet, litt avhengig av størrelsen på filene man overfører og ytelsen til pc-ens usb-kontroller.

Prisene er henholdsvis rundt 600, 800, 1000 og 1 400 kroner inkl. mva. for modellene på 80, 120, 160 og 250 GB. Western Digitals harddisker selges av svært mange forhandlere.

Mer informasjon: www.wdc.com .

Ekstra lett å frakte


Corsairs Flash Voyager GT-serie har høy ytelse og tåler en fest litt juling.

Usb-minnepinner finner man fra et en rekke produsenter og selv med en kapasitet på flere gigabyte er prisen bare noen hundrelapper. Man kan imidlertid merke seg at det er ganske store forskjeller i ytelse og robusthet.

Corsair Flash Voyager GT er en minnepinne som er relativt liten og som jevnt over er av de raskeste på markedet. I tillegg er den veldig robust. Vi har forsøkt å kaste disse hardt i gulv og vegg, hoppe på dem og vasket dem litt med vann – uten at det har gitt problemer. Ytelsen har vi målt til opptil 30 MB/sekundet, noe som er meget bra. Corsair leverer denne modellen med 2, 4 og 8 gigabytes kapasitet, til en pris på rundt henholdsvis 300, 600 og 900 kroner inkludert mva.

I tillegg finner man den vanlige Flash Voyager-serien. Da er prisen litt lavere, på bekostning av ytelsen. Ytelsen er imidlertid fortsatt relativt bra. Videre har man Flash Survivor GT. Denne har samme innmat som Voyager GT, men har en kraftig metallinnkapsling i stedet for gummi. Ulempen med denne er at den blir relativt stor. Alle Corsairs minnepinner leveres med programvare for å sikre dataene på minnepinnen gjennom kryptering.

Mer informasjon: www.corsair.com .

Stor og rask


Western Digitals MyBook-serie av eksterne harddisker har modeller for forskjellige bruksområder.

Trenger du mye lagringsplass til alt det viktige skolearbeidet? Eller var det kanskje mp3, filmer og tv-serier som fylte opp harddisken? Western Digital leverer en rekke forskjellige modeller i sin My Book-serie. Forskjellen mellom modellene går i hovedsak ut på elementer som tilkoblingsgrensesnitt og kapasitet. Det kan også være forskjeller i programvaren som leveres med. Dette er harddisker som kan fraktes, men som veier litt under 1,5 kg og har ekstern strømforsyning. Dette gjør de ikke direkte egnet til mobil bruk.

Usb blir det vanligste grensesnittet. Alle pc-er har dette. I tillegg finnes det modeller med Firewire, Firewire800 og eSATA. Disse grensesnittene, og da spesielt Firewire800 og eSATA, tilbyr forbedret ytelse. Foreløpig er det få pc-er som standard leveres med Firewire800 og eSATA. eSATA-støtte for en stasjonær pc kan man imidlertid få for en hundrelapp via en brakett. Ytelsen blir da som en intern disk.

Også Firewire800 har ytelse opp mot det en intern disk har, men man må ut med rundt 500 kroner for et kontrollerkort for en stasjonær pc. På Apples MacBook Pro og stasjonære finner man Firewire800 som standard. I praksis vil man kunne se at usb makser ut på 30-35 MB/sek, Firewire på rundt 40 MB/sek og Firewire800/eSATA over 50 MB/sek.

MyBook Essential er den rimeligste serien og leveres med kapasitet på opptil 750 GB. Denne modellen har kun usb-grensesnitt. 320, 500 og 750 GB koster henholdsvis cirka 750, 1000 og 1 700 kroner. Modellene under 320 GB er kun marginalt rimeligere enn 320 GB-versjonen og 400 GB-versjonen koster så vidt vi kan se omtrent det samme som 500 GB-modellen i skrivende stund.

MyBook Premium leveres med samme kapasitet som Essential, men har i Firewire-grensesnitt i tillegg til usb. I tillegg følger det med programvare for sikkerhetskopiering og det er en indikator i front for å antyde hvor mye plass som er ledig. Tilkoblet usb er ytelsen omtrent den samme som Essential-versjonen. Prisen er cirka 950, 1 300 og 1 900 kroner for henholdsvis 320, 500 og 750 GB.

Modellen med eSATA og usb kalles MyBook Premium ES. Denne er tilgjengelig på 320 og 500 GB til henholdsvis cirka 950 og 1 200 kroner.

Mer informasjon: www.wdc.com

Tåler litt mer

LaCie har mobile harddisker som tåler litt ekstra.

LaCie Rugged går inn i samme segment av harddisker som tidligere omtalte Western Digital Passport II. Den er imidlertid en del større og litt tyngre. Den økte størrelsen er et resultat av polstringen. LaCie Rugged skal tåle et fall i gulvet.

LaCie leveres i litt forskjellige modeller. Standardmodellen med 120 og 160 GB lagringskapasitet og usb-grensesnitt blir ikke så forskjellig fra Western Digitals Passport II når det gjelder ytelse. I tillegg har LaCie en modell med Firewire og Firewire800 som er noe raskere. De mest aktuelle kapasitetsmessig vil være modellene på 120 og 160 GB. Med usb-grensesnittet er prisen henholdsvis cirka 850 og 1 000 kroner.

Mer informasjon: www.lacie.com

Data til alle

En nettverksharddisk kan være aktuell for mange typer brukssituasjoner, og kan i seg selv utføre oppgaver ut over bare lagring.

Fordel med lagring i nettverket er at det er enkelt å sette opp at flere maskiner/brukere skal ha tilgang til dataene, og det blir spesielt praktisk å kunne forflytte seg rundt med den bærbare og fortsatt ha tilgang til dataene. En ulempe kan bli ytelsen, som vil kunne bli begrenset spesielt av trådløst nettverk.

Med kablet nettverk, selv med Gigabit Ethernet, blir gjerne ytelsen en del under det man får fra en usb-harddisk, men de praktiske egenskapene ved nettverksdiskene veier en del opp for ytelsen. Ytelsen blir for mange også kun en faktor når det er svært store filer/mengder data som skal overføres. Tiden det tar å åpne for eksempel et enkelt bilde vil ikke føles så forskjellig.

En aktuell produktserie kan være Synologys Diskstation-modeller. Her finnes modeller med en, to eller fire harddisker – i tillegg til at vanlige eksterne usb- eller eSATA-harddisker kan benyttes for å utvide kapasiteten.


En nettverksdisk kan være en svært praktisk lagringsløsningen, spesielt om flere skal aksessere dem. Bildet viser Synologys DS-107 som kan utstyres med 1 TB intern kapasitet, i tillegg til eksterne disker som kobles til.

Nettverksdisker som Synology Diskstation kan også levere ekstratjenester i tillegg til generell lagring og deling av data i lokalnettverket. Blant annet kan skrivere deles og man kan kjøre sin egen webtjener (med PHP og SQL-støtte). Et sentralt element kan også være ftp-tilgang. Vanskelighetsgraden for å sette opp dette blir avhengig av bredbåndsruteren din. Fordelen er at man relativt lett kan få tilgang til sine filer bare man har tilgang til Internett.

Via web- eller ftp-tjeneren kan man også gi andre tilgang til filer. Spesielt for it-studenter kan også den integrerte webtjeneren med PHP-støtte være praktisk. Andre tjenester som støttes av nettverksdisker kan være UPnP AV mot medielinker og iTunes-tjener der et musikkbibliotek kan aksesseres via nettverket. Og man skal vel ikke glemme mulighetene man har med en del nettverksdisker og integrerte Bittorrent-klienter – gjør nedlastinger uten at pc-en er på, eller overhode tilstede.

Synology, og mange andre aktører, leverer sine enheter uten harddisker. lagringskapasiteten blir da avhengig av harddiskene man velger. I dag finnes det harddisker med opp til 1 terabyte kapasitet.

Synology Diskstation-serien har en startpris på cirka 1 500 kroner inkl. mva. for enkleste modell. Mest aktuelle kan være DS-107-serien, som starter på cirka 1 700. I tillegg kommer harddisk. Prisen med 500 GB harddisk vil være i overkant av 2 500 kroner.

Mer informasjon: www.synology.com