1 terabyte mSATA SSD

1 terabyte mSATA SSD

Samsung 840 Evo dobler mSATA-kapasiteten.

De siste par årene har SSD-er i mSATA-formfaktor blitt mer og mer aktuelle. Dette er SSD-er som gjør det mulig for produsentene å lage tynnere og lettere pc-er sammenlignet med de mer tradisjonelle 1,8- og 2,5-tommers-formfaktorene.

Spesielt i ultrabærbare og en del nettbrett ser man denne typen SSD benyttet som primær lagringsenhet. Men vi har etter hvert også sett det mer og mer i litt større bærbare. Bakgrunnen for dette er at det kan gi en enklere implementasjon for produsenten og prisen skiller seg ikke spesielt mye fra vanlige 2,5-tommers SSD-er.

I noen pc-er kan vi se mSATA SSD bli benyttet i kombinasjon med en vanlig harddisk. Dette kan være en svært god løsning for mange. Man får ytelsesfordelen som SSD-er gir kombinert med den rimelige masselagringen som harddisken gir. Flere pc-er fra de siste årene - spesielt for bedriftsmarkedet - har muligheten til å bli oppgradert med mSATA SSD - og da bruke dette sammen med harddisken eller SSD-en den ble levert med.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi pc-en mini-SSD

Godt utgangspunkt

mSATA SSD-er har lenge vært tilgjengelig med kapasitet på opptil rundt 500 gigabyte. Videre har man hatt løsninger som har vært basert på samme grensesnittet som mSATA benytter, men en properitær utforming av selve kretskortet - da for å gi mulighet for flere flashminnebrikker.

Samsungs 840 Evo SSD kjenner vi godt fra før. Denne kom på markedet i sommer med kapasitet på opptil 1 terabyte, men da i 2,5-tommers formfaktor.

Dette er en SSD som på flere områder skiller seg fra de fleste andre på markedet: TLC, RAPID og TurboWrite.

SSD-en er basert på såkalt Triple Level Cell-flashminne (TLC) i stedet for Multi Level Cell (MLC) som har vært det vanlige for SSD-er til vanlige pc-er.

TLC-minne har man tidligere brukt i blant annet minnekort og usb-minnepinner, men mange var i utgangspunktet skeptisk til å bruke dette i SSD-er. TLC skulle i utgangspunktet gi lavere ytelse og tåle færre overskrivninger av minnecellene enn MLC.

Med TLC lagres 3 bit per flashminne-celle, kontra 2 bit med MLC og 1 bit med SLC (Single Level Cell). TLC gir muligheten for "tettere lagring" og dermed lavere produksjonskostnader.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung SSD 840 Evo og Micron M500: To gode kjøp

Hvordan levetiden for TLC-baserte SSD-er i praksis vil være varierer også av flere faktorer - ikke bare selve kvaliteten på minnet, men også minnekontrolleren og styringsprogramvaren. Ikke minst vil brukerens bruksmønster påvirke og det er klart at TLC-minne foreløpig ikke er egnet for servere og andre proffesjonelle lagringsløsninger.

Ifølge Samsungs egne tall i forbindelse med lanseringen av 840 Evo tidligere i år ble det oppgitt at 250 gigabyte-versjonen av SSD-en skulle klare 40 gigabyte med daglig skriving i 11 år etter JEDEC-standarden for bruksmønster. For 500 gigabyte-modellen ble det oppgitt 22 år med denne skrivemengden.

I praksis ser det ikke ut som vanlige brukere skal ha noe å bekymre seg over når det gjelder TLC-baserte SSD-er. Samsung klarte også å levere deres 840 Evo med meget god ytelse. Hvis man i tillegg benytter seg av Samsungs RAPID-teknologi, som setter opp en hurtigbuffer i pc-ens minne, blir ytelsen på mange områder bedre enn for SSD-er som er lagt dyrere.

Mer om problematikken rundt produksjonsteknologi og skrivetoleranse kan man lese i vår test av Samsung 840 - dette forgjengeren til 840 Evo-serien. Produksjonsteknologien vil kunne påvirke prisen ut i fra at det kan være mulig å hente ut flere flashminnebrikker fra en silisiumsplate på en gitt størrelse.

Et tredje element er TurboWrite. TurboWrite-området varierer med kapasiteten på SSD-en. På 840 Evo i vanlige versjoner er det for eksempel 3 gigabyte på 120 og 250 gigabyte-versjonen, 6 på 500 gigabyte, 9 på 750 gigabyte og 12 gigabyte på 1 terabyte-versjonen. På TurboWrite-området lagres kun 1 bit per celle. Dette gir høyere ytelse. SSD-en kan her samle opp en del data i en slags skrivebuffer før det i en ledig stund skrives ut til hoveddelen av minnet. Dette er også en teknologi som kan være med på å redusere slitasjen på minnet - spesielt når man har et stort antall små operasjoner.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi den bærbare både harddisk og SSD

1 terabyte

840 Evo har siden lanseringen vært blant de aller rimeligste SSD-ene på markedet. 1 terabyte-versjonen av 2,5-tommeren koster i dag 3999 hos den rimeligste norske nettbutikken. Crucials største M500 er noen tiere rimeligere, men har lagringskapasitet på 960 gigabyte.

Vi antar at mSATA-versjonen vil bli litt dyrere enn 2,5-tommers-versjonen.

Spesifikasjonene Samsung ellers oppgir er blant annet opptil 1000 megabyte per sekund overføringshastighet når RAPID-modus er aktivert, mens det skal ligge på henholdsvis 540 og 520 megabyte i sekundet for lesing- og skriving ellers ved større operasjoner.

SSD-en er oppgitt til å ha støtte for maskinvarebasert 256-bit AES-kryptering. eDrive-spesifikasjonen for at maskinvarebasert diskkryptering kan akiveres direkte fra BitLocker i Windows 8 er også støttet. Med Windows 8.1-oppdateringen som kom tidligere i høst har også standardversjonen av Windows 8 fått støtte for Bitlocker. Tidligere var dette forbeholdt versjonene rettet mot bedrifter.

Tidligere versjoner av Samsung 840 Evo har nå fått eDrive-støtte gjennom oppdatering av styringsprogramvaren (firmware).

M.2 for framtiden?

På sikt er det forventet at mSATA-formfaktoren vil erstattes av den nye M.2-formfaktoren. Blant annet Intel og Crucial har allerede modeller på markedet som er i M.2-formfaktor. Fordelen med M.2 er at det er basert på PCI Express i stedet for Serial ATA. For dagens SSD-er er Serial ATA i utgangspunktet en flaskehals for toppytelsen. I praksis klarer man maksimalt å presse ut i underkant av 550 megabyte per sekund båndbredde via 6 Gbps Serial ATA.

M.2 forventer vi vil gjøre et gradvis inntog etter hvert som pc-produsentene tar det i bruk i nye modeller. Foreløpig har vi forstått det slik at prisen for M.2-versjonene av SSD-ene er noe høyere.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Vector 150 og Sandisk Extreme II: To raske SSD-er

Les om:

Lagring