10 terabyte på plass for alle

ENDELIG KLAR: Seagate lanserer harddiskserie med maksimalkapasitet på 10 terabyte for forbrukere og småbedrifter. Foto: Seagate.

10 terabyte på plass for alle

En ny serie av harddisker fra Seagate for forbruker og småbedrifter med ekstra toppkapasitet.

Mens 5 gigabyte harddisk for forbrukere faller mot 1000-lappen i pris, fortsetter HD-produsentene utviklingen av de klassiske harddiskene. Seagate tar litt i og øker toppkapasiteten og gjenoppliver et gammelt varemerke.

Barracuda ble permittert som navn til fordel for Desktop Hard Drive for noen år siden, noe som ikke er så voldsomt spennende.

Klassisk navn på nye løsninger

Nå reintroduseres navnet med ny stavemåte, og er én av tre produktlinjer: BarraCuda for PC, IronWolf for nettverksdisker (NAS) og SkyHawk for digitale overvåkingssystemer, melder vår internasjonale nyhetstjeneste.

Kapasiteten for Barracuda-disken er fra 500 gigabyte til 10 terabyte, med 5900 til 7200 spinn i minuttet, 16 til 64 gigabyte internminne og 2,5 og 3,5-tommers størrelser. Pro-navnet forbeholdes de største kapasitetene opp til 10 terabyte, med 7200 spinn og 220 megabit per sekund i overføringshastighet.

Tilpasset virkelige behov

Ti terabyte kan virke mye, men er aktuelt for mange i forbrukermarkedet.

Hjemmebrukere og semiprofesjonelle brukere som har store mengder digitaliserte medier, fotografier og eget videomateriale for lagring og arkivering, er ti terabyte en grense som ikke er langt unna.

For småbedrifter som driver profesjonelt i samme kategorier betyr 10 terabyte plassbesparing.

Det er ikke Office-filer som krever mer lagringsplass. Lagringsbehovet som skal fylles av slike større disker er drevet av høykvalitet og høydefinisjonsmedier. Gode kameramobiler og systemkamera har det til felles at de kan lagre eller parallellangrep i råformatfiler som ikke er komprimerte som vanlige jpg. Slike råfiler er 3 til 8 ganger større. 4K-video krever også flere ganger eldre HD-formater.

Og selv om Bluray er siste generasjon faste optiske medier, vil entusiaster fortsatt ha favorittfilmene sine i håndfast form.

Høyere sikkerhet

Generelt vil sikkerhetsbevisste forbrukere og profesjonelle veit at lokal lagring og nettsky er trygt nok til dagliglagring, men sikkerhet mot skadevare, kryptovare og tynne internettsamband er det ikke. Egen sikkerhetskopiering og arkivering på fysiske disker man selv kan lagre på flere lokasjoner må til. Og én harddisk får man plass til overalt.

Seagate legger selv til et lag med sikkerhet. Deres egen Self-Encryption Drive-teknologi gjør det mulig å kryptere data direkte i harddisken. Sikker sletting kan gjøres ved å skifte krypteringsnøkkel.

Det er ikke klart når ti terabyte-harddiskene er i vanlig salg. Prismessig blir de lavere priset enn profesjonelle disker med samme kapasitet for datasentere. Der starter prisene på 6200 kroner. Fra lansering er prisen oppgitt til 535 USD, noe som med norske avgifter skal bli rundt 5.600 kroner fra salgsstart.

Lagring