Apple-datasenter klart for skyen

Apple-datasenter klart for "skyen"

Apple har bygd et nytt datasenter til én milliard dollar. Hva skal det brukes til?

Apples gigantiske nye datasenter i delstaten North Carolina på den amerikanske østkysten kan bli kjernen i Apples fremtidige strategi, der de fleste tjenester leveres «fra skyen».

Apple har flere regionale datasentre, men ingen er så store som det nye senteret Apple har bygd ved den lille byen Maiden i North Carolina. For eksempel er det fem ganger så stort som Apples nest største datasenter, som ligger i Newark i California.

Snart ferdig

- Vi regner med at det vil være ferdig mot slutten av kalenderåret, svarte Apples finansdirektør Peter Oppenheimer på et spørsmål fra en journalist da selskapet la frem sine tall for 3. regnskapskvartal tidligere i år.

LES OGSÅ:

- Beatles kommer til iTunes

Apple har imidlertid ikke sagt noe om hva det gigantiske datasenteret skal brukes til. Ifølge nettstedet TechCrunch er det omtrent dobbelt så stort som tilsvarende sentre som Microsoft og Google bruker til sine sky-baserte tjenester.

I forkant av Apples lanseringsrunde tirsdag 16. november går noen av spekulasjonene på at det nettopp er tjenester fra dette datasenteret som er kjernen i den forestående lanseringen. Gjetningene om at musikken til The Beatles endelig slipper til hos iTunes blir i så fall bare småtteri, selv om dette er en mer enn stor nok nyhet for mange Beatles-fans.

Større enn seks fotballbaner

Datasenteret er på over 45 000 kvadratmeter (500 000 kvadratfot), som er mer enn seks vanlige, norske fotballbaner.

Det har i senere tid gått mange spekulasjoner om hva senteret skal brukes til. Fra lokale kilder er det antydet at de forholdsvis lave bygningene kan skjule et enormt underjordisk kompleks med godt beskyttede servere.

LES OGSÅ:

Nærmere iTunes-film i Norge?

Andre har påpekt det merkelige i at det er hele 13 innkjøringsramper for store lastebiler rundt bygningskomplekset. – Data vil vel ikke bli fraktet inn og ut på lastebiler? kommenterer en leser overfor TechCrunch.

I skyen

De fleste som har kommentert datasenter-byggingen, synes imidlertid å være enige om at den store satsingen har noe å gjøre med Apples fremtidige strategi om å levere det meste av sine tjenester via internett – eller «fra skyen», som det heter nå.

iTunes-musikk, -film, og -tv-show som sendes via streaming-tjenester i stedet for å måtte lastes ned ligger naturligvis i kortene, ytterligere forsterket etter at Apple lanserte den nye Apple TV uten interne lagringsmuligheter. Nettstedet Gigaom Tech News kommenterer imidlertid at datasenteret ser ut til å være «overkill» for slike tjenester.

Apples MobileMe-tjeneste, som blant annet omfatter e-post, kontaktdatabase og synkronisering og sikker lagring av datamapper på flere Mac-er og pc-er, er også en tjeneste som kan utvides kraftig ved hjelp av et stort datasenter.

Det kan hende at hemmelighetene rundt det store datasenteret kommer for dagen allerede om kort tid. Følg med!

Les om:

Lagring