Asus satser på NAS

Asus satser på NAS

NAS-M25 støtter to harddisker og kommer på det norske markedet for under tusenlappen.

Asus fortsetter å gå inn på nye produktområder, og NAS, eller nettverksdisker som vi også kaller det, er et av de seneste tilskuddene. Asus har tidligere presentert flere nettverkslagringsprodukter, inkludert Windows Home Server-løsning, men disse har ikke vært tilgjengelig på det norske markedet. Nye NAS-M25 er, som de fleste andre NAS-ene i dette segmentet, basert på Linux.

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA-211: Billig todisk-NAS

Det er støtte for to interne harddisker på opptil 2 terabyte. Vi vil tro at større harddisker også vil være støttet, men foreløpig er det få, om noen, produsenter som har fått gjennomtestet sine produkter med de nye 2,5 og 3 terabyte-harddiskene som nylig kom på markedet. Harddiskene kan settes opp maksimal kapasitetsutnyttelse eller RAID 1 for speiling av data slik at de samme dataene er lagret på begge diskene. Dette gjør at det ene disken kan krasje uten at man får tap av data.

Asus oppgir bruk av 1,2 GHz-prosessor og 512 megabyte minne. Hvilken prosessor som benyttes oppgis imidlertid ikke, men skulle det være den samme ARM-baserte prosessoren som en rekke andre NAS-leverandører benytter ligger det an til relativt god ytelse sett opp i mot prissegment.

LES OGSÅ:

TEST: Synology USB Station 2 - Brukervennlig usb på nettet

Bittorrent og Android

Mange av NAS-ene på markedet har integrert bittorrent-klient. Ved hjelp av denne er man ikke avhengig av å ha en pc stående for å gjøre ferdig nedlastinger som tar lang tid. I tillegg til administrasjon av dette via webgrensesnitt, har Asus også en løsning med en Android-app for administrasjon av nedlastinger.

For deling av mediefiler i lokalnettverket hjemme støtter NAS-en både iTunes Server og UPnP AV. I tillegg baserer mange mediespillere seg på direkte filtilgang, hvilket naturligvis er støttet.

Asus oppgir veiledende pris til 949 kroner inklusive mva. Vi har ikke sett produktet hos noen norske forhandlere foreløpig, men prisen kan der bli noe lavere.

LES OGSÅ:

TEST: Excito Bubba 3 - Enkel nettverkslagring

Lagring