Bankene skeptiske til gjeldsregister

Bankene skeptiske til gjeldsregister

Finansnæringen er skeptisk, og sier "tja" til et nasjonalt gjeldsregister, mens gjeldsofrene vil beskyttes mot seg selv.

Barne- og likestillingsdepartementet har sendt ut et forslag om et nasjonalt gjeldsregister på høring. Registeret skal inneholde alle gjeldsforpliktelser til alle myndige nordmenn. Tanken er at dette skal hindre folk i å låne mer penger enn det de kan takle, da noen ikke oppgir riktige opplysninger til banken når de tar opp lån. Datatilsynet slo hardt ned på forslaget i sin høringsuttalelse denne uka.

LES OGSÅ: Slakter gjeldsregister

Nå viser det seg at også bankene er skeptiske.

- Vi har enda ikke sendt vår høringsuttalselse, men vi kommer hverken til å stemme for eller mot, forteller kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til Computerworld.

Ingen konklusjon

FNH kommer til å peke på utfordringene, snarere enn å fremheve fordelene i sin høringsuttalelse. De vil at politikerne skal veie kostnadene og de personvernmessige ulempene opp mot eventuelle gevinster. Datatilsynet mener det blir vanskelig å holde et slikt register oppdatert og korrekt til enhver tid, noe FNH er enig i.

- Og om ikke registeret kan holdes korrekt, vil det bare gjør vondt verre, mener Osland.

Det finnes etter det FNH vet ingen slike offentlige registre i verden i dag, men de har erfaringer fra et liknende, privat opplegg i Sverige.

- Der viser det seg at dette er veldig vanskelig arbeid, sier kommunikasjonsdirektøren.

LES OGSÅ: Avfeier personverngruppe

- Men har bankene i det hele tatt behov for et slikt register?

- Det avhenger av kvaliteten, men vi mener at de fleste långivere nå har tilfredsstillende informasjon for å kunne gjøre en kredittvurdering.

- Er det et stort problem at folk lyver til dere om gjeld, og låner mer penger enn de burde?

- Nei, det er ikke det, sier Osland.

SKEPTISK: Et gjeldsregister kan gjøre vondt verre, mener kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNH.

Gjeldsofrene positive

Det er ikke Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) enig i. Det er denne organisasjonen som har gått i bresjen for å få et nasjonalt gjeldsregister. Leder Bengt Arne Scheldt forteller at han har snakket med tusenvis av gråtende gjeldsofre i årenes løp.

- Vi har innsett at det er en del mennesker som trenger å vernes mot seg selv. Kall det gjerne barnepikementalitet og alt det der, men her sitter det folk og spør "hvorfor ble jeg ikke stoppet?" forteller han.

Med et gjeldsregister vil bankene oftere si nei, og redde folk fra å bli et gjeldsoffer, mener Scheldt. Han forteller om positive erfaringer fra registeret i Sverige, som FNH har blandede følelser for.

- Før måtte man gå til banken for å få lån. Nå kommer banken inn i stua di, sukker Scheldt.

LES OGSÅ: Meldeplikt for ID-tyveri er nytteløst

Tidligst 2009

Fristen for å si sin mening om departementets forslag går ut 15. august. Eva Tverberg i Barne- og likestillingsdepartementet forteller at de har fått mange synspunkter på saken.

- Bankene er skeptiske, mener dere likevel at de trenger et slikt register?

- Dette er et helt grunnleggende spørsmål, og her ber vi spesielt om merknader. En forutsetning for overhode å vurdere å etablere et slikt register må være at tilgang til et gjeldsregister vil medføre avslag på lånesøknader som ellers ville ha blitt innvilget, sier Tverberg.

Om registeret faktisk vedtas etablert, vil din gjeld bli registrert tidligst i løpet av 2009.

Les om:

Lagring