Bransjen sier nei til lagringsdirektivet

Bransjen sier nei til lagringsdirektivet

For hver norske it-ansatte som sier ja til Datalagringsdirektivet sier mer enn to nei, viser undersøkelse.

Skepsisen til EUs datalagringsdirektiv i den norske it-bransjen er stor, viser en undersøkelse gjennomført av analysebyrået Yougov på vegne av Proact.

I siste utgave av den årlige rapporten Lagringsbarometeret har nærmere 200 ansatte i den norske it-bransjen fått spørsmål om hvordan de stiller seg til Datalagringsdirektivet. Bare 16 prosent svarer at de er for direktivet. 39 prosent er imot.

- Har du it som jobb er du nok over gjennomsnittlig interessert i dette temaet. At såpass mange it-folk er negative til Datalagringsdirektivet er overraskende, sier Eirik Pedersen, salgs- og markedsdirektør i Proact IT Norge, i en pressemelding.

Ti ganger så dyrt

Datalagringsdirektivet pålegger lagring av trafikkdata for e-post, telefoni og internett. Hensikten er å gjøre det enklere å bekjempe alvorlig kriminalitet og terrorisme.

I en kostnadsanalyse utført av Teleplan på vegne av samferdselsdepartementet, anslås prislappen på en innføring av datalagringsdirektivet i Norge til å være mellom 207 og 261 milliarder kroner over fem år.

It-bransjen selv mener imidlertid at en tidobling av dette beløpet er mer realistisk.

Grunnen er at krav til at all lagret data må krypteres, lagres separat samt at alt innsyn i dataene må gjøres av to personer samtidig, kan føre til en prislapp på over to milliarder kroner.

- Det er ingen tvil om at en innføring av DLD er mulig fra et teknologisk perspektiv, men jo flere hensyn som må tas desto større blir prislappen. Et viktig spørsmål blir i så fall hvem som tar regningen - om det blir myndighetene eller nett- og teleleverandørene, sier Pedersen.

Les om:

Lagring