Demonstrerer raskere Serial ATA

Demonstrerer raskere Serial ATA

AMD og Seagate har demonstrert neste generasjon Serial ATA.

Dagens pc-er har en Serial ATA-implementasjon med båndbredde på 3 gigabit i sekundet. Denne implementasjonen er også referert til som 300 megabyte i sekundet. For dagens harddisker holdet dette. I de fleste situasjoner vil dagens harddisker tilkoblet 1,5 gigabit Serial ATA ikke gi noe spesielt ytelsestap. På operasjoner som får treff på harddiskens hurtigbuffer vil man få noe svakere ytelse, men for direkte lese- og skriveoperasjoner mot disk er det andre flaskehalser enn grensesnittet.

AMD og Seagate har gått sammen om den første offentlige demonstrasjonen av produkter som benytter 6 gigabit Serial ATA. De endelige spesifikasjonene for 6 gigabit Serial ATA ble lagt fram på Intel Developer Forum i fjor høst. 6 gigabit båndbredde er en del av Serial ATA 3.0-spesifikasjonen. Nøyaktig når de første produktene kan ventes har selskapene ikke sagt noe om.

At båndbredden for grensesnittet har vært langt raskere enn harddiskene har vært vanlig. Man så dette tidligere ved overgangene fra ATA/33 til ATA/66, og videre til ATA/100 og ATA/133 -- og videre igjen til Serial ATA.

Økningen fra 3 til 6 gigabyte i sekundet er imidlertid langt viktigere enn de tidligere forbedringene av ATA-grensesnittet. Den primære årsaken til dette er aktualiteten som SSD-lagringsenheter begynner å få, og vi har allerede produkter på markedet som kan gi en reell lesehastighet på cirka 250 megabyte i sekundet -- med andre ord bare så vidt under det 3 gigabit Serial ATA kan levere.

Med andre ord - tidligere har man fått økt grensesnittytelse lenge før man trengte det. I dag opererer man tett opp under hva grensesnittet i praksis kan levere, og det er dermed viktig at teknologien relativt raskt kommer på markedet.

LES OGSÅ: TEST: Rå diskytelse med Intels SSD

Høy båndbredde for Serial ATA er også viktig ved utnyttelse av Multiport-løsninger. For eksempel kan man ha et eksternt kabinett med fire harddisker koblet til en pc via Serial ATA uten at det benyttes spesiell kontrollerelektronikk i kabinettet slik at dette framstår som en logisk harddisk. Ved bruk av Multiport vil alle harddiskene dele båndbredden til én Serial ATA-kanal.

Andre nyheter i Serial ATA 3.0-spesifikasjonen er blant annet forbedret kommandokøsortering, som skal gi bedre ytelse i tilknyttning til video- og lydbruk. En annen funksjon som kan vise seg viktig er forbedret strømstyring, hvilket blir spesielt viktig i bærbare pc-er.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Kjøp riktig harddisk

Les om: